Przepisów na idealne ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywistym jest także, że każda pani domu lub pan dom u ma swój własny patent na idealne rozwiązanie, jeden składnik lub czynność, które wpływają na całokształt. Wyrabianie ciasta drożdżowego mikserem to dosyć popularna metoda przygotowania, choć zasługuje na chwilę uwagi. Warto wiedzieć, jak postępować, aby niczego nie zepsuć już na etapie przygotowań.
Mikser w dłoń!
Perfekcyjne ciasto drożdżowe to ciasto pulchne i delikatne. Te dwa czynniki to przede wszystkim zadanie drożdży, które odpowiadają za spulchnienie ze względu na proces fermentacji. Ten właśnie proces doprowadza do tego, że skrobia znajdująca się w mące zaczyna zamieniać się między innymi w dwutlenek węgla. Dobrze przeprowadzony proces koniec końców sprawia, że ciasto rośnie i nabiera niezwykle delikatnej konsystencji w środku. Właśnie dlatego tak ważnym elementem są drożdże, bez których nici z naszych planów. Jeżeli zamierzamy przygotować ciasto drożdżowe przy pomocy miksera, powinniśmy przede wszystkim ustawić urządzenie na najniższe obroty i zajmować się wyrabianym ciastem z najwyższą delikatnością. Zbyt szybkie i gwałtowne ruchy mogą negatywnie wpłynąć na drożdże, a w najgorszym razie po prostu je zniszczyć. Delikatne ruchy zapewniają pewność, że nic im się nie stanie i będą w stanie zająć się swoim zadaniem w trakcie pieczenia – pulchnością!
Wiele osób zamienia mleko na wodę, co niestety w przypadku ciasta drożdżowego może wpłynąć na jakość ostatecznego produktu. Warto wiedzieć, że mleko znacznie lepiej współpracuje z drożdżami. Połączenie obu składników dobrze wpływa na puszystość ciasta, wobec tego znacznie lepiej wyrabiać ciasto na bazie mleka lub maślanki. Zawartość węglowodanów i białka w mleka jest tutaj kluczową kwestią. Przed rozpoczęciem pracy należy wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Wiele pań nie wiedząc o tym wyciąga wszystkie składniki z lodówki na chwilę przed przystąpieniem do pracy, co może źle wpłynąć na efekt końcowy.
Najnowsze komentarze