nadzienie do tarty

Anna Lesiewska

Te desery wyglądają jak bomby kaloryczne, a są zdrowe [5 PRZEPISÓW]

Te desery wyglądają jak bomby kaloryczne, a są zdrowe [5 PRZEPISÓW]

Masz ochotę na deser, a nie chcesz przytyć? Mamy zdrowe, słodkie i dietetyczne przepisy od trenerki personalnej NatFit. Koniecznie wypróbuj!

Szparagi, niewrażliwe na presję

Nic to, że na straganie obok leżą już czerwcowe truskawki, lipcowe młode ziemniaki, ogórki kiszeniaki oraz oczywiście pomidory i sałaty zamienione w warzywa całoroczne. Czas na szparagi przychodzi w maju

Szama na kocu: piknikowe menu

Postanowiliśmy przygotować swój pierwszy w tym roku piknik. Wieść szybko się rozniosła i chętnych nie trzeba było długo namawiać. Menu potraktujcie jak inspirację

Dania mączne na każdą kieszeń

Dania mączne na każdą kieszeń

naleśniki, bywa niezwykle czasochłonne, zwłaszcza jeśli chcemy niestandardowo podejść do tematu. Na przykład przygotowanie delikatnych naleśników z nadzieniem z brokułów, parówek i tartego żółtego sera może zająć nawet 40 minut! Brokuł trzeba podzielić na różyczki, później gotować w osolonej wodzie przez

13 przepisów na święta

13 przepisów na święta

-cztery roztrzepane jaja. Do tego forma keksówka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą oraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C. Po wlaniu masy należy blaszką postukać, by uleciały bąbelki powietrza. Piec ok. 30 min, przed krojeniem dobrze ostudzić. W czasach, gdy mięso było luksusem, pasztety

Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

stosować ją bezpiecznie? Sprawdź: Szybkie i łatwe dania fit, które musisz spróbować [6 PRZEPISÓW] Odchudzone krokiety z grzybami i kapustą - ostatnie kroki Panierowanie naleśników z kapustą i grzybami w jajku i bułce tartej, a potem smażenie ich na tłuszczu to najlepszy sposób na zrobienie z krokietów

Jaglana - blada kusicielka

Jaglana - blada kusicielka

piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piec, aż się zrumienią. Najlepsze są na ciepło z sałatką z pomidorów. ZAPIEKANA KASZA * 3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej * 1 jajko * grubo siekane orzechy laskowe * siemię lniane * natka pietruszki * tarty korzeń selera * posiekana cebula * oliwa * sól, pieprz Usmażyć

Bardzo proste obiady dla bardzo leniwych pań domu: placuszki z cukinii, z soczewicy i na słodko

Bardzo proste obiady dla bardzo leniwych pań domu: placuszki z cukinii, z soczewicy i na słodko

etapy. Ale efekt końcowy jest tego wart! Składniki: Soczewica; Marchewka średniej wielkości; 2 jajka; Natka (opcjonalnie: kolendra, mniam mniam); Bułka tarta (kilka łyżek); Sól, pieprz, curry czy co tam lubicie do smaku - soczewica cierpliwie przyjmie różne przyprawy. Paćka z soczewicy i etap smażenia

Tarta

. Rozmieszaj. Przed wyrabianiem ciasta umyj ręce w lodowatej wodzie. Ciasto na tartę powinno 'odpocząć ' w lodówce min. pół godziny. Są trzy metody pieczenia tart: Nadzienie wlewa się na nieupieczone ciasto i wszystko piecze się razem. Całkowicie wypieka się spód tarty. Doskonała do nadzienia na zimno, np

Wege święta

Wege święta

, koperku i czosnku lub sos majonezowo-keczupowy wzmocniony odrobiną pitnego miodu. Przychodzą mi też do głowy nadzienia ze szpinaku, dymki i białego sera, z kaszy gryczanej i grzybów lub z uduszonych z twardym serem porów. Wytrawna tarta tatin (na zdjęciu) rodowód ma francuski, ale na naszym stole nabierze

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

hummusu, 2 żółtka, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, bułka tarta (może być bezglutenowa) Wypełnienie: 340 g jogurtu greckiego, 2 kulki mozzarelli (2x125 g), 1 jajko, 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 marchewki, papryczka chilli - wiórki, sól, pieprz, oliwa Przygotowanie

Pierogi z jagodami - czy pasują do menu osób dbających o sylwetkę?

Pierogi z jagodami - czy pasują do menu osób dbających o sylwetkę?

tartej, tłustej śmietany z cukrem , cukru pudru lub innych wysokoenergetycznych dodatków, zaserwujemy sobie prawdziwą bombę kaloryczną . 16 powodów dla których warto jeść gruszki Zanim przejdziemy do kreowania receptury na "odchudzone" pierogi z jagodami, warto wspomnieć o ich wartościach

Trzy wegeprzepisy na święta

Trzy wegeprzepisy na święta

migdały ze skórką mielemy na sypką masę (przypomina bułkę tartą). Odkładamy na potem. Siemię lniane mielemy na pył. Odkładamy na potem. Wszystkie składniki poza migdałami i siemieniem miksujemy. Wywar wlewamy stopniowo do masy. Następnie łączymy ją z migdałami i siemieniem. Szybko mieszamy, bo masa tężeje

De volaille - dietetyczne danie czy bomba kaloryczna?

De volaille - dietetyczne danie czy bomba kaloryczna?

(wiele osób obowiązkowo umieszcza też wewnątrz kawałek żółtego sera), zwijając kotlet w roladkę, panierując w jajku i w bułce tartej i smażąc na maśle i oleju. Nie sposób nie zauważyć, ile dodatkowych kalorii zjadamy - masło (lub masło i ser) znajdujące się w środku kotleta, a także nasiąkniętą tłuszczem

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

jako jarzynka, wkład do tarty, kanapki, sałaty, zapiekanki. Paski usmażone z chili i kolendrą będą cudownym nadzieniem do meksykańskich tacos i quesadilli. A do tajskiej zupy z curry i mleczkiem kokosowym pasują ćwiartki ugotowane w bulionie. Jesteśmy jednym z większych światowych producentów pieczarek

Kuchnia Świata

Kuchnia Świata

za długo, wówczas musisz przedłużyć czas leżakowania. Szykując nadzienie, do wiadra wypełnionego cienkimi plastrami jabłek Nils każe garściami wrzucać dodatki, pilnując proporcji na oko. Cukier, bułka tarta, łuskane włoskie orzechy oraz rodzynki namoczone w rumie. Całość trzeba dobrze wymieszać, tak

Ciastka na detoksie

Ciastka na detoksie

piniowe, tarta skórka pomarańczowa i cytrynowa * żółtko do smarowania Suszone owoce namocz, jeśli są suche. Drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników nadzienia; jeśli ciastek nie będą jadły dzieci, dopraw brandy lub rumem Stroh. Masa powinna być spójna, lepiąca. Zagnieć składniki ciasta, rozwałkuj

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

mleku i używanie odciśniętej do sklejenia kotletów mielonych, pasztetu, uzupełniania składników farszu do kurczaka lub indyka. Gdy mamy prócz bułki trochę ugotowanych jarzyn z poprzedniego obiadu, zmieliwszy je i dodawszy jajko i przyprawy, możemy usmażyć wdzięczne jarzynowe pulpety. Bułka tarta to

Z francuskim rodowodem

Z francuskim rodowodem

Tarta z indykiem i żurawinami Ciasto: półtorej szklanki mąki, 2/3 kostki masła, szczypta soli. Nadzienie: 25 dag mielonego mięsa z indyka, 25 dag świeżych liści szpinaku, łyżka oleju, cebula, 20 dag świeżych żurawin, 2 jaja, 4 łyżki gęstej śmietany, pół cytryny, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól

Kuchnia dla leniwych

Kuchnia dla leniwych

Wolicie na słodko czy na słono, ze śmietaną, z okrasą ze zrumienionego boczku i cebulki czy z bułką tartą podsmażoną na maśle? Przygotowane na bazie twarogu czy twarogu pół na pół z ugotowanymi ziemniakami? Leniwe mają wiele wersji, a ta, którą zasymilowaliśmy w dzieciństwie, wydaje nam się jedynie

Tłustości

Tłustości

rzadko najadali się do syta. Smażone jalapenos 10 marynowanych papryczek jalapeno, ze słoika 100 g tartego sera radamer 1 żółtko bułka tarta olej do smażenia Papryczki naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę w środku, dobrze osuszyć. Do środka napychać utarty ser, ubijając go ciasno. Domknąć brzegi papryczki

Pyszny deser: cobbler z gruszką, jabłkiem i lawendą

Pyszny deser: cobbler z gruszką, jabłkiem i lawendą

pieczenia i sól. Dodać masło i koniuszkami palców rozetrzeć masło z mąką, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać skórkę cytrynową, lawendę i śmietanę. Składniki wymieszać. Ciasto przenieść na rozłożoną na blacie folię spożywczą, ugnieść i uformować prostokąt. Wykroić szklanką okrągłe placuszki, owinąć je

Sezon na grzyby

Sezon na grzyby

, umyć. Obraną cebulę posiekać. Stopić masło (3 łyżki) i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i dusić ok. 30 min, mieszając. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Orzechy połączyć z bułką tartą. Formę do zapiekania posmarować tłuszczem i posypać połową przygotowanych orzechów

Święta, święta i po świętach

do 210 st. C i chwilę jeszcze podpiekaj, aż szynka dobrze się zrumieni. Podawaj na gorąco. Ciasto drożdżowe 500 g mąki 75 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 4 jaja (odrobinę zostawić do smarowania wierzchu ciasta) 50 ml oleju masło, bułka tarta do wysypania blaszki

Nie wszystko eko, co się marszczy

. DANIEL CHLEBEK, MAKE-UP ANETA KACPRZAK, STYLIZACJA ZUZA WICIEJOWSKA TARTA Z POKRZYWĄ Ciasto: * 1 szklanka kaszy kukurydzianej * 1 szklanka mąki kukurydzianej * 1 jajko, sól, 150 g masła Wszystko zagnieć, wyłóż formę ciastem, schłódź, a następnie upiecz w temp. 200 st. C i ostudź. Nadzienie: * pokrzywa

Uliczne żarcie

stragan Eat My Pies. Kiedy zaczynał, jeździł na starym rowerze z przyczepą pełną ciast po londyńskim East Endzie. Sprzedawał ciasta z wieprzowiną, kurczakiem, szynką, a także szkockie płynne jajka owinięte w black pudding (kaszankę), tarty na słodko z cytrynowym kremem i czekoladą. W 2010 roku jego ciasto

Mundial od kuchni: Niemcy - Argentyna

kulinarnych talibów uprasza się o zaprzestanie dalszej lektury. Wykrój z piersi dwa duże filety i dwa malutkie, delikatnie rozbij mięso, posyp solą i pieprzem. W jednym talerzu roztrzep 2 jajka, na drugi wysyp bułkę tartą, ewentualnie doprawioną np. suszonym oregano. Zanurz każdy kolejny filet najpierw w

Jamie Oliver: Trzy lata temu obudziłem się i nie mogłem podnieść się z łóżka

porwij, pokrój, podawaj. POMYSŁY NA RESZTKI Resztki gęsi świetnie smakują w sałatce czy potrawce albo jako zamiennik indyka w innych przepisach. Skórę, która zostanie, zmiksuj z bułką tartą i upraż – uzyskasz posypkę. W jednej porcji: 487 kcal, tłuszcze 34,4 g, tłuszcze nasycone 10,5 g, białka 43,5

Borówka z Ameryki

kremówki, 100 g borówek amerykańskich, 2 jaja, 3-4 łyżki cukru, masło bułka tarta na dno foremek Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Utrzyj malakserem ser z kremówką, jajkami i cukrem. Wymieszaj masę z owocami i przelej do foremek. Piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C SZYBKI DŻEM

Przepisy na grzyby

, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanym maśle obsmażyć rozdrobnione składniki nadzienia. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, zagęścić farsz bułką tartą, wymieszać ze śmietaną, bryndzą i startym żółtym serem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Napełnić

Pumpernikiel

. Przesmażony razem ze zrumienioną na oleju, pokrojoną w kostkę cebulą nadaje się na okrasę. Dokładnie ugnieciony z masłem tworzy miękkie ciasto do wykorzystania jako spód do tarty lub tarteletek. Lubię pumpernikiel, bo ma ciekawy smak i zabawnie się nazywa. Tarta na pumperniklu spód: 300 g pumpernikla 70 g

Kurczak

1. Kurczaka umyć i wysuszyć. Środek kurczaka powinien być czysty, bez tłuszczu. 2. Natrzeć kurczaka solą, pieprzem i oliwą. 3. Przygotować nadzienie: wymieszać w misce cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, bazylię, pieprz, skórkę cytryny, jajko i mleko. 4. Nadzienie włożyć do środka kurczaka i zamknąć

Pyszne śniadania na dobry początek dnia

być obgotowane w czerwonym winie), 1/2 kg śliwek przekrojonych na pół, 225 g miodu, skórka z 1/2 pomarańczy W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i koniuszkami palców rozetrzeć masło z mąką, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać skórkę cytrynową, lawendę i

Porto

. Podgrzać do wrzenia, gotować trzy minuty, podawać na rozgrzewkę. Tarta orzechowa 1,5 godz. + chłodzenie ciasta ciasto: . 200 g mąki, ok. 1,5 szklanki . 125 g zimnego masła, pół kostki . lodowata woda, szczypta soli . 1 żółtko nadzienie: . 250 g pokruszonych orzechów włoskich . 80 g cukru (niecała szklanka

Kasza gryczana

bułka tarta do wysypania foremek Orzechy i kasztany posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, połączyć z orzechami i kasztanami, mocno doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą. Nieduże foremki sufletowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Roztrzepać jajka ze śmietaną, połączyć z

Gotowce nie są złe

mieć sprawdzone bezy. Czasami to udający je kształtem aromatyzowany cukier puder. Ja kupuję w sąsiedzkiej cukierni przypieczone apetycznie, o nieograniczonej (chyba) przydatności do spożycia. Mając pomysł na nadzienie, nie traćcie czasu na pieczenie spodu do tarty. Wykorzystajcie gotowe pełnoziarniste

Ravioli

Ravioli to pierożki z ciasta makaronowego w kształcie kwadratów z nadzieniem w środku. Nadzienie do ravioli może być różne. Od najprostszego - szpinak z ricottą - po nadzienie z cielęciny, słodkiego chleba, warzyw, jagnięciny, wieprzowiny, parmezanu i bułki tartej. Podaje się z sosem winegret

Na tapczanie w Uzbekistanie

. Pierożki wszelkiego rodzaju to też uzbecka specjalność. Brzmiące znów hinduskopodobnie samsy piecze się w tandyrze lub piekarniku. Wypełnione są siekaną baraniną z cebulą, wiosenną zieleniną ze świeżym serem lub tartą, surową dynią. Mają różne kształty i wielkości. Każdy ważny ośrodek - Samarkanda, Buchara

Roquefort

. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na patelnię wlać brandy, odparować. Wlać śmietankę, dodać połowę sera i przyprawy. Gotować, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Resztę sera pokruszyć na steki przykryte sosem. Tarta z roquefortem i porami ciasto: 300 g mąki, 100 g masła, 100 g roqueforta nadzienie

Jak żywić dzieci, żeby im się nóżki nie powykrzywiały? "Praktyczna kuchnia" z 1957 roku radzi

kalarepa nadziewana mięsem... Albo rzodkiewka duszona w zagęszczonym (skondensowanym) mleku. Tego ostatniego jakoś nie mogę sobie wyobrazić, tak samo jak nie umiem nic powiedzieć o smaku młodej kapusty ze śmietaną i słoniną czy też o knedlach z tartej bułki. Brzmi jednak ciekawie, prawda? fot. Agnieszka

Pot Pie

cieście lub kulebiak. Nadzienia zmieniały się i rozbudowywały, by dojść do słodkich, owocowych. Wierzchnia warstwa placka zaczęła być zbędna i tak powstały paje deserowe, czyli mniej więcej to, co w wersji francuskiej znane jest jako tarta. Paj deserowy stał się narodowym daniem amerykańskim. Pumpkin pie

Farsz uszlachetnia mięso

gałki muszkatołowej, łyżeczka musztardy, 5 dag masła, pieprz kajeński, sól Cebule obrać, posiekać, gotować ok. 10 min w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z szałwią i gałką muszkatołową. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewać, bulion. Do gęstawego farszu dodać

Seler

, skórka i sok z cytryny, tarty ementaler Surowego selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zeszklić go na maśle, poddusić z odrobiną rosołu. Dodać resztę rosołu wraz z rodzynkami, zagotować. Dosmakować przyprawami i chrzanem. Do śmietany w misce dodać trochę gorącej zupy, zamieszać, stopniowo dodawać

Ciasta z jesiennymi owocami

oczyścić z pestek, zasypać 4 łyżkami cukru pudru, skropić wódką i pozostawić na godzinę. Formę do pieczenia tart lub tortownicę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wylepić ciastem, tworząc wokół 2-centymetrowy rant. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i podpiec 10-15 minut w 180°C. W tym czasie

Katarzyna Bonda na słodycze jest nieczuła

ciastka czerstwieją. Za to jest fanką czosnku, śledzi i wędzonych szprotów. Te ostatnie, prosto z puszki, podjada w czasie pracy, szczególnie gdy scena jej nie idzie, bo wierzy, że pobudzają mózg. Z ugniecionych szprotów z czosnkiem robi nadzienie do awokado. Stara się mieć zawsze w lodówce zapas szprotek

Słona gruszka

orzechowym. Na ostudzone ciasto wyłożyć nadzienie z porów, na tym ułożyć nachodzące na siebie jak wachlarz plasterki gruszek. Posypać resztą parmezanu. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 min. Podawać trójkąty tarty posypane liśćmi roszponki wymieszanymi z olejem orzechowym i pokruszonym serem.

13 potraw wigilijnych

wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut. Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć

Kwiaty cukinii

minut w średnio nagrzanym piecyku. Tarta cukiniowa 40 minut + chłodzenie ciasta forma do tarty (28 cm) Ciasto: 250 g mąki 150 g zimnego masła duża szczypta soli Do środka: 10 kwiatów cukinii cukinia utarta na grubej tarce cebula pokrojona w kostkę 50 g świeżo tartego parmezanu lub grana

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

. Podgrzej i podawaj. Samuele - CRESPELLE AL FORNO ciasto naleśnikowe: * 250 g mąki * 0,5 l mleka * 30 g rozpuszczonego masła * 3 jaja u szczypta soli beszamel: * 4 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2 szklanki mleka * sól, pieprz, gałka muszkatołowa nadzienie: * 60 g tartego parmezanu * 2 mozzarelle pokrojone

Sofrito

. W codziennym szybkim gotowaniu zastępuje opisywanie podstawowych czynności. Robię sofrito, dodaję odcedzoną ciecierzycę, pomidory z puszki i siadamy do kolacji. Robię sofrito, dodaję mielone mięso i mamy nadzienie do tortilli. Robię sofrito, dodaję soczewicę, mrożony rosół i powstaje zupa. Cebula i

Specjały na wielkanocny stół

traci moc. Łatwo też gubi biały kolor. Jeśli mamy ochotę na bielutki i tak ostry, że aż kręci w nosie, to najlepiej trzeć go bezpośrednio na danie. Tradycyjnie chrzan podaje się do gotowanych i pieczonych mięs, wędzonych ryb, jajek. Zobacz przepis Pasztet z soczewicy Mocniejsze nuty orientalne są mile

Drugie śniadanie

1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g tartego ostrego żółtego sera 2 jaja 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy z oliwek sól Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Formę keksówkę wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Jajka roztrzepać z mlekiem i oliwą z oliwek. Wymieszać z misce mąkę z kaszą, serem, solą i

Szałwia

świeżo tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól 100 g masła 20 listków szałwii Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Im będą bardziej suche, tym lepiej. Zagnieść elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami. Uformować wałek, obficie podsypując mąką

Danie ze spiżarni

posypujemy tartą bułką lub parmezanem. Jeżeli mamy kawałek sera blue, koziego albo grujera, wędzonego łososia czy trochę szynki, to z sosu beszamelowego (czyli z trzech łyżek mąki, trzech łyżek masła i szklanki mleka), jednego z powyższych dodatków (garść) i czterech żółtek robimy bazę, dodajemy pianę z

Chińskie pierożki

wieprzowiny, po łyżce: sosu sojowego, oleju sezamowego, wina ryżowego, po łyżeczce: tartego korzenia imbiru, posiekanego szczypioru Składniki nadzienia wymieszać. Można stosować samą wieprzowinę lub same krewetki albo zastąpić wieprzowinę kurczakiem. Nadzienie nadaje się do pierogów won ton. Nadziewać małe

Dla każdego coś wiśniowego

, wymieszać. Rozłożyć masę w formie do tarty, docisnąć, odstawić w chłodne miejsce. Orzechy wymieszać z mąką. Z białek ubić pianę i, nadal ubijając, porcjami wsypywać cukier, a potem mąkę z orzechami. Całość lekko wymieszać rózgą. Na przygotowanym spodzie rozłożyć osączone wiśnie, przykryć masą białkową. Piec

Zapiekana cykoria

tylko zdeterminowanym. Nadzieniem może być szpinak z boczkiem, czosnkiem i ricottą, tarty ementaler z szynką i zieleniną, różne farsze mięsne. Powolne smażenie cykorii na maśle lub oliwie doprawionej czosnkiem czy tymiankiem wydobywa jej słodycz. Pomaga też odrobina cukru lub miodu. Pod koniec smażenia

Kurczak faszerowany

zieleninę, zmielone podroby i bułkę tartą. Następnie delikatnie, ale dokładnie, wymieszaj tę masę z pianą z białek. Przypraw jeszcze wszystko do smaku solą i pieprzem i farsz gotowy! Napełnij tuszę farszem i zaszyj Ułóż kurczaka na desce grzbietem do dołu, mocno uciśnij jego pierś dłonią, żeby się nieco

Quesadilla

, 3/4 szklanki ciepłej wody, 250 g tartego radamera, olej do smażenia. Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na kilka minut. Uformować w wałek i podzielić na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszczyć w dłoniach, tworząc placki o średnicy ok. 12 cm. Wkładać do środka ser i zlepiać brzegi jak w

Cukinia u Majlertów

wierzch wyłożyć tartą bułkę. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut. Podawać gorące. Dziękujemy sklepowi Red Onion, ul. Burakowska 5, za pomoc w realizacji zdjęcia

Czerwone i czarne na letni obiad

, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gotować na średnim ogniu. Gdy wypłyną, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2-3 min. Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek. Polać stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać cukier puder lub posłodzoną bitą

Zdrowa dieta dla dzieci. By dzieci nie jadły śmieci

zieloną fasolkę, inna odbezpiecza aluminiowe megapuchy z gotowym posiekanym indykiem w burym sosie. Do tego żurawina ze słoika i 'nadzienie' indyka - bułka tarta rozbełtana z wodą. Zdrowa dieta dla dzieci: nie dla frytek i hamburgerów Na co dzień w naszej szkole są frytki i kurczak - gotowiec w panierce

Jabłko Agnieszki i jabłko Marty

, wanilię, cynamon. Odstawić do wystygnięcia. Zrobić ciasto: do miski przesiać mąkę. Dodać pokrojone w kostkę masło. Końcami palców rozetrzeć masło z mąką, tak by masa przypominała bułkę tartą. Dodać cukier i żółtka wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść. Włożyć na pół godz. do lodówki. 1/3 ciasta odkroić i

Brownie

muszkatołową, kardamon, wanilię albo miętę. Po podgrzaniu, kiedy śmietanka jest nabuzowana aromatem, usuwamy z niej dodatek i łączymy z czekoladą. Ganache ma liczne zastosowania. Można w niej maczać owoce, np. suszone morele, banany, truskawki lub herbatniki, polewać nią lody lub użyć jako nadzienia do tarty

Słone przekąski, woda smakowa, jogurt owocowy. Co siedzi w twoich ulubionych produktach?

paprykowe Lays Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), sól, preparat aromatyzujący o smaku papryki: bułka tarta pszenna, papryka, cukier, fruktoza, maślanka w proszku (z mleka), cebula w proszku, czosnek w proszkuwzmacniacz smaku: glutaminian

Pieczona papryka

rodzynkami, anchois, czosnkiem, natką i kaparami, posypany bułką tartą wymieszaną z oliwą i tartym parmezanem albo pierś kurczaka marynowana w oliwie z czosnkiem, kaparami i ziołami, usmażona, a następnie zmiksowana z bułką namoczoną w mleku, jajem i tartym ementalerem. Wiedziona bułgarskim wspomnieniem

Biały ser

' z 12 czerwca 2006 r.). Zajmowały mnie wariacje na temat smażonych serowych placuszków (na zdjęciu - z malinami). Mogą być słodkie lub wytrawne, pieczone lub smażone, płaskie lub puchate jak pączki, eksperymentowałam z zagęszczaniem mąką, bułką tartą i kaszą manną. Nieskończone modyfikacje dotyczyły

Wielkanocne ucztowanie

ŚNIADANIE Pasztet z kury Kura, włoszczyzna bez kapusty, 15 dag wątróbki kurzej, 10 dag masła, 2 żółtka, 1-2 jajka, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, goździk, spora cebula, czerstwa kajzerka, imbir, gałka muszkatołowa, bułka tarta, sól, pieprz Kurę ugotować do miękkości w

Testowy

pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220°C, aż ser się rozpuści

Kiedyś nie mogło być zbyt polsko, dziś nie może być zbyt sowiecko. Ale ma być chłopsko

, że te zachodnie nie nadają się do robienia cepelinów. Trudno znaleźć dom na Wileńszczyźnie, w którym nie ma urządzenia do tarcia ziemniaków – robota kuchennego przypominającego czołg. – Moja babcia kiedyś wkładała do cepelinów korek. Tego, kto trafił na taką niespodziankę w swoim

Pogryzacze

masła, 4 jaja, 1 szklanka tartego gruyere'a, 1 szklanka wody, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa Mąkę przesiać do miski. Zagotować wodę z masłem i przyprawami. Kiedy wrze, wsypać do niej całą mąkę naraz. Zdjąć z ognia i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie spójne. Ponownie włączyć gaz i na

Domowa szarlotka

dodatków). Posypywanie blachy bułką tartą nie jest konieczne, bo tak tłuste ciasto ładnie odchodzi od dna. Ale jeśli chcesz mieć pewność, że bez trudu wyjmiesz ciasto z formy, możesz natłuszczoną blachę oprószyć bułką. Nawiń rozwałkowany placek na wałek, przenieś go na blachę i rozłóż równomierną warstwą

Porto

odstawić na godzinę, aż nasiąkną. e Podgrzać do wrzenia, gotować trzy minuty, podawać na rozgrzewkę. Tarta orzechowa 1,5 godz. + chłodzenie ciasta ciasto: . 200 g mąki, ok. 1,5 szklanki . 125 g zimnego masła, pół kostki . lodowata woda, szczypta soli . 1 żółtko nadzienie: . 250 g pokruszonych orzechów

Kurki

sałatą na kolację. Albo wykorzystać je jako nadzienie pierogów, tarty lub naleśników. Kolorystycznie i smakowo świetnie pasują do doprawionej winegretem zielonej kompozycji z rukoli, ugotowanej zielonej fasolki szparagowej i bobu (bez skórki). Albo w sałatce z młodych ziemniaków z majonezem, czosnkiem

Feta

25 minut feta tarty żółty ser (dwa, trzy rodzaje) cebula pokrojona w kostkę jajo mąka pieprz olej * Wymieszać sery z jajem, cebulą, pieprzem. Dodać mąkę, by masa zgęstniała i aby dały się formować placuszki. Smażyć na gorącym oleju. Faszerowany udziec jagnięcy 8 osób 1,5 godziny

Mięso smacznie zakręcone

chlebowej wazie. 100 g - 189 kcal. Roladki z mielonego mięsa 50-60 dag mielonego mięsa, cebula, czerstwa kajzerka, jajo, po pół strąka żółtej, czerwonej i zielonej papryki, 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, pieprz i sól, bułka tarta do panierowania,tłuszcz do smażenia Bułkę namoczyć w wodzie

Suszona szynka

podnosi smak dań, dodane nawet w małej ilości. Pasuje do jesiennych zup, zapiekanek, makaronów, do nadziewania warzyw, np. razem z parmezanem, bułką tartą, podsmażoną cebulką i rodzynkami. Hiszpańskim kulinarnym hitem jest pstrąg z Nawarry - do środka pozbawionej ości ryby wkłada się plasterek jamon

Polskie pierogi dla Europy

. Samo czytanie nadesłanych przepisów wzbudzało ślinotok i wielką ciekawość. Wyobraźcie sobie zwykłe nadzienie z białego sera na słodko, ale z dodatkiem orzechów laskowych, cynamonu i imbiru. A do tego dwa sosy: biały ze słodkiej śmietanki i czerwony z wiśni na czerwonym winie z korzeniami i wiśniowym

Suszone pomidory

grubych oczkach sera gruyere, mała cebula pokrojona w drobną kostkę, drobno posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypioru, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy, pieprz, bułka tarta, tarty parmezan, jajko, oliwa lub masło do smażenia - Kapelusze przygotować do nadziewania: obrać jeśli

Potrawy wigilijne

wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie

Łosoś

tą warstwą (około centymetra). Sprawdziłam też pierzynki z chrzanu (odsączonego, ze słoika) wymieszanego z masłem i tartą bułką oraz z pokruszonych migdałów, parmezanu, szczypioru i oliwy. Te były dobre. Mniej udana okazała się pierzynka z migdałów, masła, posiekanych rodzynek i skórki pomarańczowej

Polenta i księżodławki

, czyli sosem z różnych gatunków rozpuszczonego tartego sera, mleka, masła. Ten sos bywa też okrasą do crespelli, czyli naleśników. Naleśniki, żółte od jaj i nakrapiane na zielono od natki pietruszki (na zdjęciu), były faszerowane radicchio i speckiem lub ricottą z papryką. Bez nadzienia, pokrojone w

Ratatouille - codzienne danie z Nicei

ratatouille możemy przygotować, dodając do cebuli i czosnku ziarna gorczycy i kuminu, a następnie do warzyw paprykę jalapeno i tarty korzeń imbiru. Całość posypujemy listkami świeżej mięty.

Kuchnia Świata: Harira - marokańska zupa

. Trochę słodkiej i ostrej papryki, trochę tartej gałki muszkatołowej, kumin, świeżo mielony czarny pieprz i oczywiście sól. Marokańczycy dodają do hariry kurkumę i szafran. Jest to uzasadnione, bo to zupa odświętna i na miejscu uprawiają cenne szafranowe krokusy. Kto pragnie zupy ekskluzywnej, powinien

Naleśniki

szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1 jajo, 2 szkl. chudego mleka, szczypta soli nadzienie: 2 duże pory (białe części), 40 g masła, 100 ml słodkiej śmietanki, sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, 100 g tartego sera gruyere, trochę masła do smażenia i zapiekania ' Do mąki wbić

Czekolada zamiast myjni

tabliczek okazało się nie czekoladą, ale wyrobami czekoladopodobnymi. Miały skład niezgodny z tym, co widniało na opakowaniu - zamiast tłuszczu kakaowego był w nim tani utwardzany tłuszcz roślinny, zamiast nadzienia owocowego - chemiczny barwnik i aromat. W XIX wieku wielcy fałszerze czekolady dodawali do

Sherry i tapas

cienkie krążki, zanurzyć w mące, otrzepać i smażyć jak najkrócej w bardzo gorącym oleju. Będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można je wytytłać w sosie z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą, octem i pietruszką. Po lekkim wstępie przechodzę do konkretów. Pieczone pierożki z nadzieniem z

Kanapka amerykańska

, gdyby nie weszło do historii jako ulubiona kanapka Elvisa Presleya. Król zajadał w dużych ilościach wersję usmażoną z obu stron na maśle z dojrzałym bananem zamiast dżemu. Wielka rodzina sandwiczy submarines - czyli łodzi podwodnych - obejmuje te, w których nadzienie zamknięte jest w rozciętej bagietce

Piniole

tartej na małe smażone kotleciki. Kombinacja rodzynek i pinioli sprawdza się jako składnik pilawów - orientalnych dań ze smażonego ryżu, ryżowych lub mięsnych nadzień do faszerowania warzyw. Na patelni trzeba zeszklić cebulę, dodać czosnek, mielone mięso albo posiekane grzyby, albo ryż, przyprawy

Kozie serki

na gorących kluskach niczym sos. Jestem oczarowana kozim serem jako składnikiem nadzienia do mięsa: z rodzynkami i szpinakiem do jagnięciny lub z oliwkami i ziołami do kurczaka. Francuzi robią z koziego sera lekkie suflety, a ja polecam trochę łatwiejszy flan. No i tarty, na kruchym spodzie lub z

Autor testu Marshmallow o tym, jak możesz pomóc swojemu dziecku osiągnąć sukces

Oreo, dokładnie wylizał z nich nadzienie, a później starannie złożył je i odłożył tak, jak leżały przedtem. To było szalenie ciekawe, ale dopiero z czasem przyszło mi do głowy, że na podstawie wyników testu da się przewidywać późniejsze zachowania i to, jak te dzieci poradzą sobie w życiu. Zaczęliśmy

Speisezimmer

sto lat temu założył w Wiedniu bar z małymi kanapkami z ciemnego chleba z przeróżnymi nadzieniami). Sarah podaje kremy nakładane do miseczek, a obok koszyk z wiejskim chlebem. Jej specjalność to obatzda - dojrzały brie lub camembert wymieszany z masłem i papryką w proszku, posypany cebulą i

Oscypek

i sokiem z cytryny, posypać plasterkami jabłek, płatkami oscypka i orzechami włoskimi - Mięso mielone doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką, natką pietruszki i tartym oscypkiem, dodać jajko, uformować kotlety, grillować lub smażyć na patelni - Śmietanowy sos do mięsa robiony na patelni

Brukiew

pachą udaliśmy się do swoich domów. Tadeusz planował kaczkę. Wyobrażał sobie też brukiew podgotowaną, wydrążoną, napełnioną nadzieniem i upieczoną. A wkrótce przysłał wiadomość, że frittata na brukwi wyszła fantastycznie. Ja zajrzałam do książek, ale przepisów na brukiew prawie nie ma, za to często

Gorgonzola

sporo sosu z gorgonzoli i szpinaku. Wciąż rześka gospodyni ugotowała do niego makaron i to połączenie również odniosło sukces. Gorgonzolę można podać, po prostu pokrojoną w kostkę, lub jako nadzienie do listków cykorii, plastrów gruszki albo pokrojonych w słupki gałązek selera naciowego. Można nią

Schab na sześć sposobów

ogniu. W za niskiej temperaturze dużo tłuszczu wsiąknie w bułkę, a w za wysokiej - bułka się przypali, a kotlet w środku pozostanie surowy. Osuszone i rozklepane mięso obtaczamy w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej (w proporcji 2:1), a dopiero potem w jaju i bułce tartej. Na koniec dociskamy bułkę

Uwielbiam gotować!

Anna robiła zwykłe mielone, ale mąż za nimi nie przepada. Gotować dwa obiady? Nigdy w życiu! Anna wymyśliła więc mielone zapiekane z nadzieniem pieczarkowym, mężowi powiedziała, że to zapiekanka i wszyscy byli zadowoleni. Takie eksperymentalne podejście do gotowania udało jej się, zresztą całkiem

Najczęściej czytane