jak usmażyć dorsza

Redakcja

Łazanki z kapustą - jak odchudzić tradycyjne polskie danie?

Łazanki z kapustą - jak odchudzić tradycyjne polskie danie?

Łazanki z kapustą to gwarancja ciekawych wrażeń smakowych, jednak w tradycyjnej postaci to danie zawiera w sobie wszystko to, czego chciałaby uniknąć niemal każda osoba dążąca do efektu idealnej, wysportowanej sylwetki. Jak nadać łazankom z kapustą dietetyczną formę?

Katarzyna Bonda na słodycze jest nieczuła

Wśród ekscytujących wydarzeń daje się wyśledzić profil kulinarny autorów: Marka Krajewskiego, Katarzyny Bondy, Gai Grzegorzewskiej, Mariusza Czubaja. Gdy podczas wakacji, czytając leniwie na leżaku, poczujecie głód, to znak, że złapaliście właściwy wątek

Fit obiady bez mięsa [5 PRZEPISÓW]

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez mięsa. Jednak warto od czasu do czasu zastąpić je na przykład roślinami strączkowymi. Są one doskonałym źródłem białka i mogą zastąpić nam to, które jest pochodzenia zwierzęcego. Poczujemy się lekko i zyskamy dużo energii. Sprawdź 5 naszych pomysłów na obiad bez mięsa!

Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym

Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym

gorący tłuszcz, nie tłocząc ich zbytnio. Trzeba się powstrzymać od mieszania, przesuwania, pozwolić, aby spodnia strona zrumieniła się mocno, tworząc chrupiącą powłokę, po czym obrócić i usmażyć z drugiej strony. To trwa kilka minut. Delikatne mięso ryby lepiej smakuje niedosmażone niż przetrzymane na

Jadłospis na cały tydzień od Ewy Chodakowskiej!

Jadłospis na cały tydzień od Ewy Chodakowskiej!

limonki - 4 łyżki (24g) otręby pszenne - łyżka gruszka - średnia sztuka (90g) Pokrój awokado, gruszkę i ananas w kostkę. Skrop sokiem i posyp otrębami.   3. Obiad: Bulgur z dorszem 588 kcal marchew - duża sztuka (105g) seler naciowy - 1 łodyga (30g) cebula, poszatkowana - 2 łyżki (20g) szczypiorek

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

, czyli zasady koszernego jedzenia, po drugie, obchodzenie tych samych świąt. Kaszrut oznacza, że np. hinduscy Żydzi nie ugotują curry z kurczaka na jogurcie, bo nie wolno mieszać mięsa z nabiałem. Do sosu użyją więc mleka kokosowego, a kurczaka usmażą na oleju kokosowym, zamiast na tradycyjnym ghee

Nie morduj brukselki

Nie morduj brukselki

Długie gotowanie powoduje, że żywa zieleń listków zamienia się w szary odcień khaki. Uwalniające się związki siarki napełniają kuchnię i klatkę schodową zapachem zgniłych jajek. A konsystencja staje się brejowata. Jeżeli zależy nam, by zniechęcić kogoś do jedzenia brukselki, gotujmy ją jak

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

opadają dramatycznie zgrywając się z ruchem ramion Pani domu. W jej oczach widać tylko blady strach. To może rosołu? Jak to nie? Przecież wołowina już dawno odłowiona. Dobrze. Już się grzeje patelnia, już się smażą na niej ziemniaczki, albo kasza, albo makaron, bo taki gotowany to za mało pożywny, to nie

Podhale - ryba po podhalańsku

70 dag filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza, 2 łyżki mąki, 10 dag mięsistych suszonych śliwek bez pestek, 3 duże ziemniaki, 2-3 marchewki, 2 cebule, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, pół szklanki oleju, 2 łyżki masła, pół szklanki soku pomidorowego, 3 łyżki kremówki, sok, łyżeczka skórki otartej

Sherry i tapas

Sherry i tapas

pokrojona w drobną kostkę, z podsmażoną cebulą lub bez, rozdrobniony, usmażony dorsz i kapary, posiekane krewetki lub inne kombinacje. Masę intensywnie doprawić oraz dobrze schłodzić, by stężała. Następnie uformować nieduże wałki lub kulki. Panierować krokiety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Ponownie

Wysokie Obcasy. 29 kwietnia 2006

nowości rynkowych * KUCHNIA. Ryba po grecku Jeżeli pokażesz Grekom usmażone filety z dorsza lub morszczuka, przykryte tartą marchewką uduszoną do miękkości z cebulą i koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają rybę po grecku, prawdopodobnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wiedzieć, że

Z kroplą miodu

Z kroplą miodu

ruszcie opiekacza lub piekarnika nagrzanego do 180°C. Posmarować sosem i piec 8 min, po czym przewrócić na drugą stronę, także posmarować sosem i piec jak z pierwszej strony. W czasie pieczenia dodatkowo smarować mięso sosem miodowo-gorczycowym. Pięknie zrumienione mięso podawać na tostach lub z

Ryba po grecku

Jeżeli pokażesz Grekom usmażone filety z dorsza lub morszczuka przykryte tartą marchewką uduszoną do miękkości z cebulą i koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają rybę po grecku , pewnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wtedy wiedzieć, że ten gest w Grecji ma dokładnie przeciwne

Dzieci i śmieci

Dzieci i śmieci

trochę razem pogotować. Wśród ulubionych dań Polaków bardzo wysoko plasują się rosół i pomidorowa. Niech to nie będzie rosół z kostki i pomidorowa z torebki. Domowe paluszki rybne 350 g filetów z dorsza biała część pora (ok. 150 g) 3 łyżki masła 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 2 łyżki posiekanego

Ryba po grecku

Ryba po grecku

ryby po grecku w dużym stopniu decyduje sos. Powinien mieć wyważony, słodkokwaśny smak. Właśnie od sosu zaczniemy przygotowanie ryby po grecku . Przygotuj 1-1,2 kg filetów z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej białej morskiej ryby duże jajo 2 łyżki mleka niepełną szklankę mąki krupczatki 2-3 łyżki

13 potraw wigilijnych

13 potraw wigilijnych

działa). Usmażone filety dorsza albo mintaja okładamy jarzynką, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, bo dobrze, żeby miały czas się smakowo połączyć. Panierowany karp jest moim daniem popisowym, od kiedy smażę go na sklarowanym maśle. Kupuję filety i dodatkowo obieram je ze skórki, kroję na

Potrawy wigilijne

, cukrem i słodką papryką w proszku, ewentualnie odrobiną chilli. Ma powstać gęsta, dość wilgotna jarzynka, nie do końca rozmaślona, ale też nie po chińsku twardawa (raz tak zrobiłam i to nie działa). Usmażone filety dorsza albo mintaja okładamy jarzynką, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, bo

Striptiz z kucharzem

płótnem i malujemy na nim mapę kraju, który odwiedziliśmy, np. Portugalię z zaznaczonymi "naszymi" plażami. Chłodzimy w lodówce przywiezione vinho verde i usiłujemy przerobić na coś dobrego przywiezionego bacalao - suszonego dorsza. Jest to trudne, więc koncentrujemy się na krewetkach smażonych

Najczęściej czytane
Bestsellery