jak ugotować grzyby

Redakcja

Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

Krokiety z kapustą i grzybami - każdy, kto choć trochę interesuje się dietetycznym odżywianiem, doskonale zdaje sobie sprawę, że to danie mieści w sobie wielki arsenał kalorii. Za pomocą kilku kulinarnych sztuczek można znacznie odchudzić tę potrawę, zachowując przy tym jej znakomity smak.

Sos grzybowy i inne potrawy z grzybów w diecie aktywnych

Sos grzybowy, podobnie jak inne potrawy z leśnych darów natury, świetnie nadają się do menu osób dbających o formę. Przyglądamy się bliżej grzybom, sprawdzamy, co mają w sobie cennego i podpowiadamy, jak przyrządzić z nich pyszne, sycące i zdrowe dodatki do dań.

Kuchenny przybornik na jesień

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr Piotr Murawski poleca produkty, które wzbogacą ich smak, i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni.

Zrodzone z pioruna: Gdzieś na przełomie września i października grzybiarzy ogarnia lekka gorączka

Zrodzone z pioruna: Gdzieś na przełomie września i października grzybiarzy ogarnia lekka gorączka

suszenia. Twardzioszek to grzyb niezwykły, zawiera znacznie mniej wody niż inne, stąd jego nazwa. Fot. Zofia Olszewska Jadłem kiedyś purchaweczkę spłaszczoną z rodziny pieczarkowatych, potocznie zwaną purchawką. Choć purchaweczki były bielutkie jak śnieg, przyrządzone przez świetną gospodynię i

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

cytrynowa oraz udka kurczaka. Można także użyć gotowej pasty Tom Kha, co ułatwi przygotowanie zupy. Imbir ścieramy na tarce, trawę cytrynową miażdżymy, grzyby (po zalaniu wrzątkiem i moczeniu w wodzie) kroimy w plasterki - podobnie jak papryczkę chilli oraz kurczaka. Oczywiście, można dodać też sproszkowaną

Jadalne macki

Jadalne macki

, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 2-3 godzin, a na końcu przecedzić i dodać imbir, trawę cytrynową i limonkę. Po ugotowaniu wrzucić na 3 min krewetki i paski z kalmara. Do miski włożyć sparzony makaron, surowe grzyby, cieniutkie plasterki chilli, listki kolendry i zalać gorącym bulionem z

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym beztalenciem (to nie kokieteria, ale prawda), ale wyczułam, że bez ostrego przesłuchania i wyciągania szczegółów się nie obejdzie. - Jaka kapusta? - zaczęłam przesłuchanie - No kiszona... - A ile jej

Trzy wegeprzepisy na święta

Trzy wegeprzepisy na święta

. fot. Palce lizać Wegepierogi Farsz łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka czosnku w proszku 4 cebule 4 ząbki czosnku kilka ugotowanych grzybów suszonych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 szklanki wywaru z grzybów szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki oleju sezamowego Na

Co można zrobić z ziemniaka? Co najmniej 500 dań i rosyjskie watruszki

Co można zrobić z ziemniaka? Co najmniej 500 dań i rosyjskie watruszki

łyżka stołowa mąki - 70 g suszonych grzybów - 1 duża cebula - 1 szklanki śmietany - sól i pieprz do smaku - masło do wysmarowania blachy Przygotowanie: Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie na 2-3 godziny, a następnie ugotować i drobno pokroić, po czym usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Ugotowanie

Japońskie kanapki serwuje w trójkącie

Japońskie kanapki serwuje w trójkącie

Żeby było ciekawiej, Sungmin Han, w skrócie Min, wcale nie jest Japonką, tylko Koreanką. W Japonii pracowała jednak przez wiele lat w restauracji, a onigiri jadła tam każdego dnia. - Dla Japończyka onigiri to jak dla Polaka kanapka. Robisz ją do pracy, możesz zjeść rano na śniadanie albo na lunch

SALATINO EXPRESS i nowe smaki SALATINO od Graal

SALATINO EXPRESS i nowe smaki SALATINO od Graal

Tuńczyk to wyjątkowa ryba doskonale komponująca się zarówno z dodatkami wytrwanymi, jak również z bardziej słodkimi nutami. Dla naszego organizmu jest źródłem kwasów Omega-3, które m. in. chronią przed miażdżycą i tworzeniem zakrzepów, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dostarcza nam

Ten piąty, najmniej znany smak: każdy musi odkryć swoje umami

Ten piąty, najmniej znany smak: każdy musi odkryć swoje umami

kombu * 10 g katsuobushi (wiórki z tuńczyka) * 10 grzybów shitake * 100 ml sosu sojowego * 10 jajek * 200 g szpinaku * 10 porcji makaron udon 2,5-3 litry zimnej wody zagotuj z kombu, katsuobushi i shitake. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godz. W międzyczasie ugotuj jajka (ok. 7 min) i włóż je do wody z

Post w stylu dwudziestolecia międzywojennego: zupa migdałowa [PROSTY PRZEPIS]

Post w stylu dwudziestolecia międzywojennego: zupa migdałowa [PROSTY PRZEPIS]

jajami, pierożki z grzybami, kaszka puchowa na zimno. I co powiecie? Mnie to wcale nie wygląda na menu postne! Jadłabym te postne frykasy, aż by mi się uszy trzęsły, szczególnie pierożki z grzybami i ryby. Maria Monatowa w swojej książce podaje dyspozycję śniadań, obiadów i kolacji na każdą porę roku

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

fit" dowiemy się m.in. jak wykonać zdrowe, wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami, pasztet z zielonej soczewicy, czy sałatkę warzywną w wersji light. Nauczymy się robić pomarańczowe buraczki, czy też pierogi z dynią i cynamonem. Dzięki takim rozwiązaniom, myśląc o świętach możemy odetchnąć z

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi

odtworzyć na spokojnie we własnej kuchni. W ostatnią niedzielę usiadłyśmy więc przy stole - ja z kartką i długopisem, babcia z wiedzą i próbowałyśmy spisać konkrety. Łatwo nie było. Hasło: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym beztalenciem (to nie

Blanszowanie - efektywny sposób przyrządzania warzyw

Blanszowanie - efektywny sposób przyrządzania warzyw

, jak i niskich temperatur. Uzyskane produkty są minimalnie podgotowane, ale nie: ugotowane. Dodatkowym pozytywnym działaniem jest fakt, że poddanie warzyw obróbce cieplnej często eliminuje ich irytujący, gorzkawy posmak. Jakie warzywa jeść zimą? Dzięki blanszowaniu nie tylko przygotujesz warzywa do

Szparagi, niewrażliwe na presję

Szparagi, niewrażliwe na presję

eksportowej logistyki, produkcja musi być prowadzona na wielką skalę. Odmiany dobrane odpowiednio do transportu, najlepiej dojrzewające po drodze, o odpowiedniej prezencji, ujednolicone. Zabezpieczone chemicznie przeciwko skazom, szkodnikom, pleśniom, grzybom zarówno w czasie produkcji, jak po zbiorach. W tej

Jaglana - blada kusicielka

Jaglana - blada kusicielka

Ani walory zdrowotne, ani przywiązanie do lokalnej tradycji nie są dość motywujące, gdy jedzenie nie pociąga nas smakiem, zapachem i wyglądem. Żeby polubić kaszę jaglaną, trzeba zacząć od ugotowania jej we właściwy sposób, a potem przyprawić tak, by uwodziła dzisiejsze podniebienia. Szklankę suchej

Zupy, od których nie utyjesz [ZUPY KREMY - 6 PRZEPISÓW]

Zupy, od których nie utyjesz [ZUPY KREMY - 6 PRZEPISÓW]

. Pieczarkowa Fot. Shutterstock Składniki: średnia cebula, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 150 g pieczarek (lub innych grzybów), litr bulionu warzywnego lub drobiowego, woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej, oliwa z oliwek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni z

Test śniadaniowy - sprawdź, jakim typem jesteś

Test śniadaniowy - sprawdź, jakim typem jesteś

obciążające. O wiele lepiej, gdy udaje nam się czerpać dużo energii z mniejszej ilości jedzenia. Chcesz sprawdzić, jakim jesteś typem i jaka dieta służy ci lepiej? Wykonaj prosty test śniadaniowy. Przez kilka dni jedz rano ugotowaną na wodzie owsiankę albo jaglankę z duszonymi owocami. Może to również być

Co położyć na wegańskim grillu? Jadłonomia gotuje dla Wysokich Obcasów

Co położyć na wegańskim grillu? Jadłonomia gotuje dla Wysokich Obcasów

potrawy istnieją od setek lat w kuchniach wszystkich szerokości i długości geograficznych. Już u Marii Disslowej lub Lucyny Ćwierczakiewiczowej można znaleźć przepisy na flaki z boczniaków, postne kluseczki z grzybami, a także wykwintne wegańskie sałatki z jarmużu i kasztanów. Zupełnie wegańskie są też

13 przepisów na święta

13 przepisów na święta

reszcie masła usmażyć posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku. Gdy będzie miękka, dobrze odcisnąć. Połączyć cebulę, grzyby, bułkę i orzechy i zmiksować blenderem (niekoniecznie bardzo dokładnie). Dodać roztrzepane jajka i przyprawy, wymieszać. Foremkę keksówkę

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

podbramkowych sytuacji, czyli od rosołu . Kiedy masz do wyżywienia cztery dzioby rosół jest niezastąpionym towarzyszem niedoli, a spróbuje potem gówniarz jeden z drugim narzekać, że nie tknie. Najtańszy zjadliwy rosół mięsny, jaki udało mi się ugotować kosztował około 8 zł za całość i zawierał jedno udko z

Jak żywić dzieci, żeby im się nóżki nie powykrzywiały? "Praktyczna kuchnia" z 1957 roku radzi

zaczerpnęłam ze starej książki kucharskiej pt. "Praktyczna Kuchnia" wydanej w 1957 roku przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Nawet nie wiedziałam, że takie istniało, tak samo jak nie miałam pojęcia o niektórych potrawach... Kotlety z suszonych grzybów, kluski owsiane z okrasą czy

Czy naprawdę mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus?

siekierkami kamiennymi, zegarkami z melodyjką, albo magnetofonem typu "jamnik". W czasach obecnych mają jeszcze większe pole do popisu, gdyż gadżetów przybywa co roku jak grzybów po deszczu. My, kobiety, rozumiemy tę potrzebę męskiej rywalizacji, ale nie bardzo pojmujemy po co nas się w to wciąga

Dieta na odporność w 10 krokach

, umiarkowana ilość owoców, oleje z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 takie jak olej lniany, orzechy, grzyby, właściwie przygotowane rośliny strączkowe. Zamiast smażonego w panierce schabowego kurczak pieczony z dużą ilością warzyw albo kawałek wołowiny w zupie. O tej porze roku najlepsze jest

Mazowsze - kotlety grzybowo-orzechowe

10 suszonych grzybów, duża cebula, 3-4 kromki bułki pszennej, 2-3 łyżki śmietanki, 2 jaja ugotowane na twardo, 3-4 łyżki masła, szklanka posiekanych orzechów włoskich, szklanka bułki tartej, 2 jaja, sól, pieprz Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do

Wigilia. Jak jeść, żeby się nie przejeść

jedzenie. Jak przyrządzić idealną wigilijną kolację? Jemy dużo, ale też szybko i łapczywie... - Wygłodzeni próbujemy nadrobić cały dzień, czyli połykamy jedzenie wraz z powietrzem, co powoduje wzdęcia. Duże kęsy pokarmu mogą zranić śluzówkę przełyku - znamy to uczucie bolesnego przechodzenia pokarmu przez

Sushi Atelier - skrawek Japonii w Wilanowie

dodatkowo zakwaszano zalewą z octu ryżowego. Dziś sushi to nie tylko danie, ale prawdziwa sztuka kulinarna. Podstawą jest ryż doprawiony octem ryżowym i uzupełniony różnymi dodatkami, takimi jak ryby morskie, owoce morza, warzywa surowe i marynowane, grzyby shitake, ziarno sezamowe i oczywiście wodorosty

Święta i zdrowa dieta? Jak gotować, by "odchudzić" wigilijne potrawy

ciężkostrawnych grzybów, całość, odpowiednio ugotowana, będzie najzdrowszą potrawą wigilijną. Tłuste i ciężkostrawne dodatki można dla smaku uzupełnić o zdrowsze suszone owoce. Tu sprawdzą się np. suszone śliwki. Początek grudnia to idealny moment na przygotowanie wyposażenia kuchni na wielkie

Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?

oraz zanieczyszczone powietrze. Wszystkie czynniki zostały podzielone na kilka grup, w zależności od tego, jak bardzo są kancerogenne. Dokładniej rzecz ujmując: na ile ich kancerogenność została udowodniona. Najistotniejsze są dwie pierwsze grupy, w których znajdują się czynniki na pewno zwiększające

Masz dwoje dzieci? Czas na trzecie! Rzecz o tym, jak zirytować matkę

najczęściej po kanapie (starszy lubi grać i wykorzystuje każdą wolną chwilę, żeby nas wciągnąć do rodzinnego zbierania grzybów, a młodszy też chętnie zbiera grzybki - wysypane uprzednio na kanapę). Klocki lego, hmm jak odkurzę dom i wysypuję potem śmieci z odkurzacza, zawsze zastanawiam się, ile kasy właśnie

Czasem czuję się Polką

kupowała ryż, kapustę i pomidory. Dzięki przywiezionemu z Wietnamu sosowi rybnemu wszystko smakowało jak w ojczyźnie. Linh już jako siedmiolatka umiała przygotować posiłek dla rodziny. Nie była wyjątkiem. Wszystkie wietnamskie dziewczynki potrafią gotować. Wietnamskie rodziny, kiedy miały wolny czas i była

Choinka jest pyszna

rozmrożonymi grzybami. Z włoszczyzny i suszonych grzybów ugotować wywar. Dodać podduszone grzyby z cebulą. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Osobno podać gęstą śmietanę. Grzybowa jest najlepsza z domowymi łazankami. KLOPS RENATY 250 g ugotowanej kaszy mazurskiej 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy 2 jajka 2

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

nawet do królestwa roślin, ale kulinarnie zyskuje, gdy myślimy o niej inaczej niż o borowikach czy podgrzybkach. Grzyby leśne - mocno aromatyczne - dominują i zajmują całą przestrzeń albo narzucają smak jako przyprawa. Pieczarka nie może zastępować ich w uszkach do barszczu czy kapuście z grzybami

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

dynie z grubą skórą, świetnie przechowujące się aż do wiosny. Od letnich sałatek po jesienne zupy i gulasze można tworzyć liczne siostrzane kombinacje. Trio ma usposobienie łagodne, więc towarzystwo chili, czosnku, oregano i kuminu dobrze mu robi. Gałka muszkatołowa wydobywa dojrzałą słodycz, grzyby

Papierówki i kosztele: Jeśli chcemy chwalić się jakością polskiej żywności, wspierajmy tę, która ma długą historię

przestrzeni, rodzące co drugi rok, o owocach nierównych w kolorze, czasem kształtnych, a czasem kostropatych i do tego droższe. Fot. Daniel Chlebek Mogą za tym przemawiać względy zdrowotne, co wynika nie tylko z metod ekologicznej produkcji, ale też specyfiki odmian. Dawne pszenice, jak płaskurka, samopsza

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

na danie słodkie lub wytrawne. Czerstwy chleb zalany mieszanką mleka i jajek staje się dobrym nośnikiem zarówno wanilii i cukru, jak i grzybów, pieprzu i cebuli. Stare pieczywo to rozległa kraina grzanek, tostów i crostini. Grzanek smarowanych rozciętym czosnkiem i oliwą, obłożonych szynką i serem

Drób po chińsku

, smażyć wszystko jeszcze minutę. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Zupa z kurczakiem po syczuańsku 20 dag ugotowanego mięsa i litr wywaru z kurczaka, 2 garście suchego makaronu ryżowego w kształcie wstążek, 4 suszone chińskie grzyby, ok. 25 dag pędów bambusa (z puszki), 2 dymki, po łyżce mąki

Kuchnia: Pęczek włoszczyzny, poproszę!

w głowie planu kulinarnego, wrzucam włoszczyznę do koszyka, bo ta przyda się na pewno. Psychologia: Jak na nas wpływa życie na kredycie? W przygotowaniu zup jest niezastąpiona, wywarowi nadaje słodycz i aromat. Czy gotujemy rosół, krupnik, kartoflankę, grochówkę czy ogórkową, składnik wiodący nie

Pizza i popcorn w wersji fit

. Zawsze warto spróbować nowych smaków. Kilka prostych pomysłów: Z góry zaznaczamy, że mimo wszystko, nie są to potrawy, które polecamy jeść na co dzień. Jeśli jednak nie potrafisz sobie odmówić kawałka pizzy czy popcornu, to lepiej przygotować w domu zdrowszy wariant. Zapiekanka z mozzarellą Ugotuj

Ryby mają głos

porównamy to z dzisiejszym nieodmiennym piątkowym zestawem ze szkolnej stołówki - panierowanym filetem rybnym z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Najbardziej żal mi raków. Te, które były naszą chlubą, zostały zdziesiątkowane przez przywleczonego z Ameryki zabójczego grzyba i degradację środowiska

Gulasz? Gulyás!

Nim ugotowałam gulasz, sprawdziłam, jak się do tego zabierają moi znakomici znajomi węgrolodzy. U Tadeusza Olszańskiego ("Nobel dla papryki", "Na węgierskim stole"), Roberta Makłowicza ("Smak Węgier"), Tadeusza Pióry ("Czterdzieści cztery przyjemności") i

Co ja zjadam: oda do zasmażki

podkładać dzieciom pieniążki pod podusię zabierając ich mleczne ząbki. A nie, to nie szatan, to ta Wróżka Zębuszka, czy jak jej tam. Jest trzecia nad ranem, a ja podrygując w rytm radosnych piosenek Thaw i There is no Tomorrow robię obiad. Ponieważ jednak zależy mi na czasie, jestem jak Flash Gordon

Niektórzy uważają, że dzieci najchętniej jadłyby makaron z sosem pomidorowym. Ale nawet taki sos można zrobić w ciekawy sposób

;grane" były wszelkie ryby, delikatne i wymagające atencji, z których metodycznie wybierał najdrobniejsze ości (sokoli wzrok oraz cierpliwość taty dawały też o sobie znać przy okazji rodzinnych wypraw na grzyby) i zgrabnie filetował. A potem przyrządzał tak, aby jak najmniej straciły ze swojego

Singielki mają gorzej od singli. Taka jest prawda

, żyjącymi z mamą, która upierze i ugotuje. Inaczej niż naszym rodzicom. Oni, gdy chcieli poczuć wolność, musieli opuścić dom rodzinny, bo ich rodzice wychodzili z założenia: jak mieszkasz pod naszym dachem, to musisz stosować się do naszych zasad: nie wracaj za późno, nie pij, itd. Teraz tak nie jest

Kasza gryczana

, smażyć ok. 10 min, aż grzyby się podsmażą, doprawić pieprzem i solą. Połączyć zawartość patelni z bulionem. Gotować ok. 30 min, odcedzić. Bulion pozostawić klarowny. Ciasto na pierogi: 0,5 kg mąki 1 jajko 2 łyżki oleju sól 1,5-2 szklanki gorącej wody Nadzienie: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

Wigilia naszych czytelników

, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz obraną, pokrojoną cebulę. Dodać 2 łyżki cukru, kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Wszystko wymieszać, zalać wodą, by przykrywała całość. Zagotować, po czym dusić na malutkim ogniu. Oddzielnie ugotować grzyby. Kiedy będą miękkie

Knedle

lodówki niech rozwija nieskończoną listę wariacji. Mąki dodajemy jak najmniej, by knedle nie stały się twarde. Aby sprawdzić, czy się nie rozpadają, trzeba ugotować pierwszy i ewentualnie dosypać mąki. Zagniecione kule można odstawić do lodówki, staną się bardziej spójne. Gotować trzeba we wrzątku na

Bigos- przygotowanie krok po kroku

(najlepiej krajowych pachnących wędzeniem) lub 2-3 łyżki powideł śliwkowych, kilka suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków), 4-5 białych cebul, 10-15 dag smalcu, szklankę czerwonego wytrawnego wina, łyżkę przecieru pomidorowego, 4 liście laurowe, 8 ziaren jałowca, pieprz, sól BĘDĄ CI TEŻ POTRZEBNE

Kuchnia Świata

, poruszone widelcem rozsypują się osobno. Zalecenie dietetyków, by każdy kęs wielokrotnie przeżuwać, w przypadku pęczaku jest jedyną opcją. Ziarna stawiają zębom przyjemny opór. Czuć delikatny, zbożowy smak i zaproszenie: dopraw mnie. Ugotowałam gar pęczaku, by sprawdzić jego funkcjonalność we współczesnym

Sofrito

szynka, chorizo, oliwki, jalapenos, grzyby, kumin, kurkuma, nasiona kopru włoskiego rozwijają preludium. Cebula ma się pierwsza zeszklić, zwilgotnieć, stworzyć środowisko, w którym reszta dodatków wygodnie się rozgości, uwolni smak. A kiedy patelnia z sofrito zapachnie mocno, dodajemy składniki

Pęczak nie pęka

ziemniaki, suszone grzyby, natka pietruszki, koper. Krupnik nie powinien być jednak zbyt gęsty. Dobre proporcje to jedna łyżka kaszy na osobę. W przepisie Neli kaszę do krupniku gotuje się oddzielnie. Do kaczego rosołu dodaje się ją na końcu, aby nie przeszła smakiem wywaru i zachowała swój charakter. Jeśli

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

one minimalne. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi. Indeks glikemiczny zależy od tego, jak przygotowujesz posiłki Wartość indeksu

Testowy Frankenstein

nie ogranicza się do tej twarzą w twarz. A jakie mity born in the USA warto wreszcie obalić? 1. Jednoczesny orgazm jak w "Pamiętniku" EMBED NASZ Zapyziałe kluby go-go to już od dawna nie jedyne jego środowisko. Kluby burleski rosną jak grzyby po deszczu, zajęcia tańca na rurze to dziś

Polenta z rozmarynem, chili, parmezanem

pestki dyni, zmieszać je z utartą skórką pomarańczy i gałką muszkatołową, albo zrumienić na maśle pory z czosnkiem i liśćmi szałwii. Polecam do eksperymentów koper włoski, pestki słonecznika, duszone suszone grzyby, usmażony boczek, drobno pokrojoną sezonowaną szynkę lub salami, siekaną natkę pietruszki

Kolacja supermodelki - czy strawi ją przeciętny zjadacz chleba?

po kuchni, moje koty zaczęły rozkosznie pomrukiwać, podobnie jak goście. Dorzuć pokrojone grzyby i dalej podsmażaj. Po chwili wlej mleczko kokosowe i krewetkowy bulion (użyłam go, bo zostało mi sporo kostek po gotowaniu dania z Ghany z okazji tegorocznego mundialu ) oraz dopraw sosami. Doprowadź

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

oddzielić od białek - można wykorzystać plastikowa butelkę, jak w tym filmiku u Aleksandry, ugotować na parze, przetrzeć przez sito, mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, wanilię, zagnieść ciasto. Do zamrażalnika na 20 minut. Wyjąć, oddzielić jedną czwartą, resztkę rozwałkować na grubość małego palca

Obiad w pół godziny

masło i smażyć, aż grzyby ładnie się zezłocą. Pod koniec smażenia doprawić je pieprzem. Do wrzącej wody wlać łyżkę oliwy, włożyć makaron i ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą, znów włożyć do opróżnionego garnka, dodać śmietanę i 2/3 pokruszonego sera pleśniowego. Podgrzewać, mieszając, aż

Postnie

na godzinę, ugotować w 2 szklankach wody, wyjąć, ostudzić, posiekać. Udusić na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę. Posiekać jajka ugotowane na twardo. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać grzyby i posiekane jaja, duszoną cebulę, koper, pietruszkę

Kura z niedzieli

, czyli z dodatkiem posiekanych oliwek, kaparów, anchois; - alla cacciatore, z suszonymi grzybami (namoczonymi, ugotowanymi) do świeżych muli - doprawiony na ostro z czerwoną fasolą do białej kiełbasy - z dodatkiem rozmarynu i grzybów do fasolki po bretońsku lub jako pasta e fagioli - do makaronu z fasolą

Knish

. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny lub dłużej. Przygotować nadzienie: kaszę ugotować, grzyby posiekać i usmażyć na oliwie wraz z cebulą

Nie ma jak u Mamy - smaki naszego dzieciństwa

nie ma pretekstu) Mama robi najlepszego na świecie kurczaka pieczonego w sosie śmietanowo-cebulowym . Do tego ciemny ryż (który tylko ONA potrafi ugotować tak, że jest sypki jak piaseczek) i sałata z sosem winegret. Po drugiej dokładce człowiek jest martwy, ale szczęśliwy. AGATA ŻYCHLIŃSKA Moja Mama

Najnowszy numer Wysokich Obcasów w kioskach już 26 października

. Gałka muszkatołowa wydobywa dojrzałą słodycz, grzyby uwypuklają ziemistość, szałwia, rozmaryn, cząber pasują razem i osobno. Pomidory i papryka ożywiają siostrzany zestaw. Dynię dobrze jest obsmażyć, fasolę trzeba namoczyć i ugotować, a kukurydzę, jeśli jest w formie suchej, zmielonej przerobić na

Cook it Raw na Suwalszczyźnie

Zainspirowany fermentowaniem żuru René Redzepi (Noma, Dania) podał talerz kolorowych jagód, kwiatów i ziół z Puszczy Rominckiej zalany lekkim wywarem z fermentowanych grzybów. Ben Shewry (Attica, Australia) wyprowadził gości zza stołu i kazał im iść w mrok. Na końcu polany migotał ogień

Wege święta

tobą. Porzucenie mięsa w przeddzień polskiej Wielkanocy to próba ognia. Jak ją przejdziesz, oprzesz się każdej pokusie. Nieźle sobie radzimy z daniami bezmięsnymi na co dzień. Sałatek, makaronów, zup bez wkładki białkowej jadamy dużo, nie będąc wegetarianami. Ale rzadko takie dania trafiają na środek

Szałwia

makaronem. Do masła prócz szałwii dodałam pokruszone gotowane kasztany, paseczki suszonej szynki i sporo pieprzu. Inny pomysł to szałwia, włoskie orzechy i kilka posiekanych namoczonych grzybów suszonych. Rewelacją okazała się szałwia usmażona na oliwie, z czosnkiem, chili i ciecierzycą z puszki. Akcentem

Jaś Fasola i inni

ilościach, gatunki lżejsze, jak soczewica. Trzeba namaczać i płukać ziarna - oligosacharydy rozpuszczają się w wodzie, więc częściowo się ich pozbędziemy, odlewając wodę, w której pęczniała fasola. Warto szukać świeżych dostaw. Im krócej fasola leży na półce, tym lepiej. Wreszcie łączyć je trzeba z

Podlasie - ryba faszerowana

, cukier, sól, pieprz. Kurki wrzucić do posolonego wrzątku i ugotować, suszone wcześniej umyć, namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać) i drobno posiekać. 1/4 filetów i obraną cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać

Żelazowa wola

łatwiej przyswajalne niż pochodzące z roślin. Nie miałam jednak zamiaru przestawić się na wątróbkowo-kaszankową monodietę. Chciałam, dobierając świadomie składniki, jadać tak, jak lubię - różnorodnie, smacznie i bez specjalnego wysiłku włożonego w gotowanie. Nie było też mowy o dogłębnych studiach nad

Z młodej kapusty

garnka. Doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny, posypać koperkiem. Soczyste kotleciki Spora główka młodej kapusty, 3 jaja, ewentualnie 25 dag mielonego mięsa, 2 średniej wielkości świeżo ugotowane ziemniaki, 1-2 łyżki oliwy, cebula, po 2 łyżki mielonych suszonych pomidorów i drobno posiekanego

Jaja w ringu

pieczarek 1 mała cebulka sól, pieprz świeży tymianek, natka oliwa z oliwek Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć, aż całość się zezłoci. Pieczarki zmiksować. Ugotowane żółtka utrzeć i wymieszać z grzybami. Dodać drobno pokrojoną natkę i tymianek. Do

Czarny rynek

umiarkowane, bo hijiki znane są z tego, że zawierają nieorganiczny arszenik. Na czarnej liście nie może zabraknąć soczewicy 'bieługa', która natłuszczona połyskuje szkliście jak ikra jesiotra. Ugotowana nie skleja się, ziarna pozostają jędrne. Przed dodaniem soczewicy można podsmażyć do smaku pokrojoną

Rady praktycznej gospodyni

dodatkiem podstawowych składników dania (grzybów, sera żółtego, przecieru pomidorowego, warzyw lub śmietany). 6. Drogą kremówkę zastąp tańszą śmietaną, najlepiej UHT, bo w takiej postaci na pewno nie zwarzy się nawet w kwaśnej zupie, albo w ogóle zrezygnuj ze śmietany. Zupę lub sos można zagęścić

Uczta terenowa

, słabo znoszą słońce i są zbędne, gdy obok postawiliśmy kremowe smarowidło. Wyrazista będzie sałatka ze smażonych z czosnkiem grzybów: boczniaków, pieczarek bądź mrożonych borowików, z różyczek kalafiora, pieczonych w piekarniku albo z ziaren ciecierzycy obsmażonych w przyprawach na patelni i połączonych

Dymka

sklepach z żywnością orientalną) Zmieszać sos sojowy z cukrem i olejem sezamowym. Odstawić. Dymkę pokroić pod kątem na dwucentymetrowe odcinki. Grzyby namoczyć. Na patelni podsmażyć olej z dymką, czosnkiem i grzybami, tylko do momentu zeszklenia. Ugotowany makaron połączyć z dymką. Całość polać wcześniej

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

, pytała mnie zawsze, co chciałbym, żeby ugotowała. "Mamo, przecież wiesz" - odpowiadałem. Szykowała wspaniałe mole, nawet wtedy, kiedy była już stara i prawie nie gotowała. Jej specjalnością były też tamales. To tak jak mole danie kuchni prekolumbijskiej. Ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane

Dania z tofu - 10 przepisów

produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe i sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane na słodko i słono. Jak można wykorzystać tofu? 1. Azjatyckie warzywa z tofu . Podsmaż mieszankę chińskich warzyw, dodaj sos

Tajlandia

Omlet z grzybkami mun - całość 8,30 zł4 jaja, 2 suszone grzybki mun, pół strąka świeżej czerwonej papryki, 2 szalotki, plaster (10 dag) chudej pieczeni wieprzowej, pół szklanki zielonego groszku(może być też z puszki - odcedzony z zalewy, lub ugotowany mrożony), duża garść kiełków sojowych, pół

Co wyczytasz z paznokci? Czy manikiur im szkodzi?

żółto. Różne sposoby można znaleźć w internecie. Jest ktoś, kto używa tlenku etylenu, którym odkaża się też obrazy w muzeum. Cenne obrazy nie są zjadane przez grzyby, więc może i na buty to działa? Jak ktoś nosi buty za dwa tysiące złotych, to może warto spróbować? Podkreślam jednak, że nie ma żadnej

Lasagna z karmelizowaną cebulą

55 g rozdrobnionego sera gorgonzola 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki posiekanej bazylii Przygotowanie: Przygotuj duży garnek wody. Ugotuj w nim makaron al dente (ok. 2 minuty krócej niż wskazówka na opakowaniu.  Odcedź, wrzuć do garnka i zalej zimną

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

przegrzebków, przegrzebek, no, tych onych nie ma w naszym sklepie i w sklepie obok naszego sklepu, to jak, do jasnej cholery, mam z nich ugotować " proste, szybkie i zdrowe danie lunchowe "? Mam więc na półkach rozliczne publikacje kulinarne, które przede wszystkim uczą mnie jak bardzo nie będę nigdy

Niezwykle smaczne zwykłe ziemniaki

Ziemniaki księżnej 1,5 kg ziemniaków 4-5 żółtek 50 ml oliwy extra vergine lub 5 dag masła 1-2 łyżki drobniutko utartego chrzanu lub troszkę startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Obrane ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i utłuc lub dokładnie rozetrzeć. Następnie

Pieczarka

. Odstawić. Wyjąć grzyby na talerz, ostudzić. Jaja ugotowane na twardo obrać. Grzyby i jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem, szczypiorek pokroić drobniutko. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. To jest absolutnie kaloryczna sałatka doskonała do pumpernikla Wersja light - majonez

Towarzysze gęsi

bohaterów sezonu jesienno-zimowego. W skrzynkach na froncie paradują odporne na przymrozki buraki, marchew i selery. Obok kuszą dynie wyprężone jak pierś do orderu. Błyska ciemna zieleń mundurów kapusty włoskiej i zimowego szpinaku. Pory stoją na baczność, cykorie zmusztrowane, brukselki skłębione bezładnie

Japonia

ziemniaczanej, łyżka sosu sojowego Rybę opłukać, oczyścić z ości, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, zalać wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotować 15 min na małym ogniu. Pieczarki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody (grzyby shiitake wcześniej moczyć 3 godz.), a gdy przestygną, pokroić w paski

Pieczona gęś

zachowaj, bo napiszę o tym po świętach. Sos, który pozostał na dnie brytfanki wraz przypalonkami, zagotuj ze szklanką wywaru ugotowanego wcześniej. Zredukuj i podaj w sosjerce obok. Pierwszą w życiu gęś piekłam na proszoną kolację dla kilku gurmandzistów. Czułam tremę jak przed wydaniem obiadu

Ser na ruszcie

, plastrach bakłażanów, cukinii, na stekach lub burgerach. Serów , które z powodzeniem znoszą pobyt na ruszcie bez ochrony, jest znacznie mniej. Nasz narodowy bohater to oscypek. Z żurawiną ze słoika już się trochę znudził, ale w połączeniach z zieleniną o ostrym smaku, ziemniakami, fasolą, grzybami

Pilaw

przygotowany ryż z neutralnego dodatku staje się kolorową potrawą o złożonym smaku. Co różni te dania, jak rozpoznać, kiedy gotujemy pilaw, a kiedy risotto czy paellę? Istotą risotto jest konsystencja, ugotowane al dente ziarenka łączy i oblepia kremowy sos. W wersji al onda jest wręcz zupowaty

Piąta ćwiartka

. Oczyszczone i ugotowane do miękkości w niedużej ilości wody z warzywami, listkiem i przyprawami można traktować jako bazę, a potem skąpać je w sosie śmietanowym z grzybami, czerwonym z pomidorami i dużą ilością słodkiej i ostrej papryki albo w sosie musztardowym. Zgrabne i zwarte dają dużo treści. Przekonałam

13 potraw wigilijnych

potem ugotowanych suszonych grzybów pokrojonych drobniutko i podsmażonych na oliwie z cebulką, doprawionych solą i pieprzem. Żeby farsz się zlepił, trzeba wbić do niego surowe jajo. Pierogi z kapustą robisz z tego samego ciasta co uszka. Farsz powstaje podobnie, z tym że na patelni prócz cebuli dusi

Kurczak grillowany na puszce piwa

zachować ostrożność przy zdejmowaniu kurczaka z rozgrzanej puszki! Można go podać w klasycznym zestawie obiadowym (ziemniaki i surówka), ale ja na lato wolę ciepło-zimną sałatę. Do kurczaka 'po azjatycku' pasuje: kilka plastrów grillowanych grzybów i bakłażanów, młode liście szpinaku, orientalny dressing i

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

) opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso zalega nam aż 4 godziny. Ale jeśli do brzucha wpadnie nam jedno i drugie, czas trawienia wydłuża się dwukrotnie - do 8. godz. Trzeba więc produkty podzielić i pilnować, że by nie połączyć jednych z drugimi. To przepis na idealną sylwetkę. Jak zacząć

Piróg biłgorajski

Pieczono więc pirogi w każdym domu w piecu chlebowym raz w tygodniu. Dziś robią to na ogół piekarze, a piróg stał się luksusowym dodatkiem do niedzielnego lub świątecznego obiadu - zastępuje kartofle. Podaje się go do mięsa, grzybów lub kapusty, częstuje gości jako miejscowym specjałem.Głównym

W papilotach

, bacząc, by elementy ugotowały się jednocześnie. Warzywa kroimy w zapałki (seler, pietruszka, fenkuł) lub wcześniej blanszujemy (szparagi, fasolka szparagowa). Najlepszym wzmacniaczem smaku i łącznikiem między produktami jest odrobina tłuszczu, masła lub oliwy, oraz kilka kropli wina. Można dodać trochę

Piknik zimowy

trzyma jak lodówka. Do menu można nawet włączyć lody, jeśli temperatura spadnie poniżej zera. Na przekąskę wygodne do złapania w rękę będą wszelkie pieczone pierożki, paszteciki i nadziewane bułeczki podane z kubkiem gorącej zupy z termosu albo grzanego wina. W ognisku zaś można upiec ziemniaki oraz

Pstrąg

przykład usmażone na maśle, pokrojone drobno grzyby z cebulą, ugotowane ziemniaki ugniecione z posiekanymi krewetkami i zieleniną, utarte na krem orzechy włoskie doprawione papryką, cynamonem i pestkami granatów albo posiekane oliwki, migdały, szalotka i suszone pomidory z natką pietruszki i czosnkiem

Polsko - hiszpańsko

. Podaje też ugotowany w całości, na zimno, z majonezem. Dla soczewicy i ciecierzycy klimat okazał się nie dość gorący i domowa uprawa padła. Obecnie te ziarna są już dostępne i Carlos zastępuje nimi ziemniaki, traktuje jak jarzynkę, dodaje do zup. W dawnych czasach najpopularniejszym ziarnem był piękny

Makaron z serem

nauczyłam się robić od kilkuletniego Liama, syna amerykańskich przyjaciół. Włochom by się ten przepis nie spodobał. Ugotowany krótki makaron, najlepiej kolanka lub rurki, miesza się z sosem beszamelowym i dużą ilością tartego żółtego sera. Mąka z beszamelu spaja sos. Po włożeniu do naczynia żaroodpornego

Imprezy karnawałowe

łyżki majonezu mały pojemniczek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól pieprz Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem. Grzyby oczyścić, opłukać, gotować 20 min w posolonym wrzątku. Następnie osączyć, ostudzić i pokroić w paski. Brokuł ugotować na półtwardo, podzielić na

Najczęściej czytane
Bestsellery