jak ugotować grzyby

Redakcja

Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

Krokiety z kapustą i grzybami - zdejmujemy zbędne kalorie z popularnego dania

Krokiety z kapustą i grzybami - każdy, kto choć trochę interesuje się dietetycznym odżywianiem, doskonale zdaje sobie sprawę, że to danie mieści w sobie wielki arsenał kalorii. Za pomocą kilku kulinarnych sztuczek można znacznie odchudzić tę potrawę, zachowując przy tym jej znakomity smak.

Tradycyjne leśne aromaty na świątecznym stole Drobiowy pasztet z borowikami

Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas.

Sos grzybowy i inne potrawy z grzybów w diecie aktywnych

Sos grzybowy, podobnie jak inne potrawy z leśnych darów natury, świetnie nadają się do menu osób dbających o formę. Przyglądamy się bliżej grzybom, sprawdzamy, co mają w sobie cennego i podpowiadamy, jak przyrządzić z nich pyszne, sycące i zdrowe dodatki do dań.

Udon, bulion, pho... 5 zup według przepisów najlepszych polskich szefów kuchni

Udon, bulion, pho... 5 zup według przepisów najlepszych polskich szefów kuchni

Składniki: 10 g glonów kombu, 10 g katsuobushi (wiórki z tuńczyka), 10 grzybów shitake, 100 ml sosu sojowego, 10 jajek, 200 g szpinaku, 10 porcji makaron udon 2,5-3 litry zimnej wody zagotuj z kombu, katsuobushi i shitake. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godz. W międzyczasie ugotuj jajka (ok. 7 min

Kuchenny przybornik na jesień

Kuchenny przybornik na jesień

- majeranek - 1 szczypta - tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: 1.Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów. 2.Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki. 3.Kiełbasę pokrój w plasterki. 4.Makaron ugotuj w

Dieta jako czynnik wspomagający przy leczeniu schorzeń nerek

Dieta jako czynnik wspomagający przy leczeniu schorzeń nerek

gotujemy w dużej ilości wody. Po ugotowaniu wyciągamy jabłko z wywaru i miksujemy blenderem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy mus ozdobiony listkami melisy i posypany cynamonem. Sprawdź, jak odchudziliśmy popularne dania: spaghetti z cukinii, omlet z mąki cieciorkowej

Jadłospisy świąteczne od Ewy Chodakowskiej! Święta też mogą być FIT!

- [50g]pietruszka, korzeń - [15g]grzyby suszone – mieszane m garść [60g]Pieprz, mielony - do smakusól biała – szczyptaNamocz grzyby w szklance wodzy (przez całą noc). Następnego dnia przelej zawartość do garnka dodaj 400ml wody, obrane i pokrojone warzywa. Ugotuj. Pod koniec dodaj przyprawy

Zrodzone z pioruna: Gdzieś na przełomie września i października grzybiarzy ogarnia lekka gorączka

Zrodzone z pioruna: Gdzieś na przełomie września i października grzybiarzy ogarnia lekka gorączka

suszenia. Twardzioszek to grzyb niezwykły, zawiera znacznie mniej wody niż inne, stąd jego nazwa. Fot. Zofia Olszewska Jadłem kiedyś purchaweczkę spłaszczoną z rodziny pieczarkowatych, potocznie zwaną purchawką. Choć purchaweczki były bielutkie jak śnieg, przyrządzone przez świetną gospodynię i

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

cytrynowa oraz udka kurczaka. Można także użyć gotowej pasty Tom Kha, co ułatwi przygotowanie zupy. Imbir ścieramy na tarce, trawę cytrynową miażdżymy, grzyby (po zalaniu wrzątkiem i moczeniu w wodzie) kroimy w plasterki - podobnie jak papryczkę chilli oraz kurczaka. Oczywiście, można dodać też sproszkowaną

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym beztalenciem (to nie kokieteria, ale prawda), ale wyczułam, że bez ostrego przesłuchania i wyciągania szczegółów się nie obejdzie. - Jaka kapusta? - zaczęłam przesłuchanie - No kiszona... - A ile jej

Jadalne macki

Jadalne macki

, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 2-3 godzin, a na końcu przecedzić i dodać imbir, trawę cytrynową i limonkę. Po ugotowaniu wrzucić na 3 min krewetki i paski z kalmara. Do miski włożyć sparzony makaron, surowe grzyby, cieniutkie plasterki chilli, listki kolendry i zalać gorącym bulionem z

Trzy wegeprzepisy na święta

Trzy wegeprzepisy na święta

. fot. Palce lizać Wegepierogi Farsz łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka czosnku w proszku 4 cebule 4 ząbki czosnku kilka ugotowanych grzybów suszonych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 szklanki wywaru z grzybów szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki oleju sezamowego Na

Co można zrobić z ziemniaka? Co najmniej 500 dań i rosyjskie watruszki

Co można zrobić z ziemniaka? Co najmniej 500 dań i rosyjskie watruszki

łyżka stołowa mąki - 70 g suszonych grzybów - 1 duża cebula - 1 szklanki śmietany - sól i pieprz do smaku - masło do wysmarowania blachy Przygotowanie: Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie na 2-3 godziny, a następnie ugotować i drobno pokroić, po czym usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Ugotowanie

SALATINO EXPRESS i nowe smaki SALATINO od Graal

SALATINO EXPRESS i nowe smaki SALATINO od Graal

Tuńczyk to wyjątkowa ryba doskonale komponująca się zarówno z dodatkami wytrwanymi, jak również z bardziej słodkimi nutami. Dla naszego organizmu jest źródłem kwasów Omega-3, które m. in. chronią przed miażdżycą i tworzeniem zakrzepów, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dostarcza nam

Japońskie kanapki serwuje w trójkącie

Japońskie kanapki serwuje w trójkącie

Żeby było ciekawiej, Sungmin Han, w skrócie Min, wcale nie jest Japonką, tylko Koreanką. W Japonii pracowała jednak przez wiele lat w restauracji, a onigiri jadła tam każdego dnia. - Dla Japończyka onigiri to jak dla Polaka kanapka. Robisz ją do pracy, możesz zjeść rano na śniadanie albo na lunch

Ten piąty, najmniej znany smak: każdy musi odkryć swoje umami

Ten piąty, najmniej znany smak: każdy musi odkryć swoje umami

kombu * 10 g katsuobushi (wiórki z tuńczyka) * 10 grzybów shitake * 100 ml sosu sojowego * 10 jajek * 200 g szpinaku * 10 porcji makaron udon 2,5-3 litry zimnej wody zagotuj z kombu, katsuobushi i shitake. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godz. W międzyczasie ugotuj jajka (ok. 7 min) i włóż je do wody z

Dieta przeciwgrzybicza. Oczyści organizm i przywróci zdrowie [ZASADY]

Dieta przeciwgrzybicza. Oczyści organizm i przywróci zdrowie [ZASADY]

organizm jest często osłabiony, zatruty i przeciążony od nadmiaru niezdrowego jedzenia. To doskonałe środowisko do namnażania się grzybów i powstawania przewlekłych chorób. Uczucie przemęczenia, znużenia oraz obniżenia odporności organizmu może być znakiem przerostu grzyba typu Candida. Kandydoza może

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi

odtworzyć na spokojnie we własnej kuchni. W ostatnią niedzielę usiadłyśmy więc przy stole - ja z kartką i długopisem, babcia z wiedzą i próbowałyśmy spisać konkrety. Łatwo nie było. Hasło: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym beztalenciem (to nie

Post w stylu dwudziestolecia międzywojennego: zupa migdałowa [PROSTY PRZEPIS]

Post w stylu dwudziestolecia międzywojennego: zupa migdałowa [PROSTY PRZEPIS]

jajami, pierożki z grzybami, kaszka puchowa na zimno. I co powiecie? Mnie to wcale nie wygląda na menu postne! Jadłabym te postne frykasy, aż by mi się uszy trzęsły, szczególnie pierożki z grzybami i ryby. Maria Monatowa w swojej książce podaje dyspozycję śniadań, obiadów i kolacji na każdą porę roku

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

fit" dowiemy się m.in. jak wykonać zdrowe, wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami, pasztet z zielonej soczewicy, czy sałatkę warzywną w wersji light. Nauczymy się robić pomarańczowe buraczki, czy też pierogi z dynią i cynamonem. Dzięki takim rozwiązaniom, myśląc o świętach możemy odetchnąć z

Blanszowanie - efektywny sposób przyrządzania warzyw

Blanszowanie - efektywny sposób przyrządzania warzyw

, jak i niskich temperatur. Uzyskane produkty są minimalnie podgotowane, ale nie: ugotowane. Dodatkowym pozytywnym działaniem jest fakt, że poddanie warzyw obróbce cieplnej często eliminuje ich irytujący, gorzkawy posmak. Jakie warzywa jeść zimą? Dzięki blanszowaniu nie tylko przygotujesz warzywa do

Jaglana - blada kusicielka

Jaglana - blada kusicielka

Ani walory zdrowotne, ani przywiązanie do lokalnej tradycji nie są dość motywujące, gdy jedzenie nie pociąga nas smakiem, zapachem i wyglądem. Żeby polubić kaszę jaglaną, trzeba zacząć od ugotowania jej we właściwy sposób, a potem przyprawić tak, by uwodziła dzisiejsze podniebienia. Szklankę suchej

Szparagi, niewrażliwe na presję

Szparagi, niewrażliwe na presję

eksportowej logistyki, produkcja musi być prowadzona na wielką skalę. Odmiany dobrane odpowiednio do transportu, najlepiej dojrzewające po drodze, o odpowiedniej prezencji, ujednolicone. Zabezpieczone chemicznie przeciwko skazom, szkodnikom, pleśniom, grzybom zarówno w czasie produkcji, jak po zbiorach. W tej

Zupy, od których nie utyjesz [ZUPY KREMY - 6 PRZEPISÓW]

. Pieczarkowa Fot. Shutterstock Składniki: średnia cebula, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 150 g pieczarek (lub innych grzybów), litr bulionu warzywnego lub drobiowego, woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej, oliwa z oliwek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni z

Test śniadaniowy - sprawdź, jakim typem jesteś

obciążające. O wiele lepiej, gdy udaje nam się czerpać dużo energii z mniejszej ilości jedzenia. Chcesz sprawdzić, jakim jesteś typem i jaka dieta służy ci lepiej? Wykonaj prosty test śniadaniowy. Przez kilka dni jedz rano ugotowaną na wodzie owsiankę albo jaglankę z duszonymi owocami. Może to również być

Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia radzi, co położyć na wegańskim grillu

skrapiać pozostałą marynatą. Obok grzybów śmiało połóżcie wegańskie burgery z czerwonej fasoli, ciecierzycy lub soczewicy - aby je przygotować, wystarczy ugotować strączki, a następnie połączyć je z aromatycznymi ziołami i przyprawami, wyrabiając gładką masę na kotlety. Ulubione warzywa możecie też natrzeć

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

podbramkowych sytuacji, czyli od rosołu . Kiedy masz do wyżywienia cztery dzioby rosół jest niezastąpionym towarzyszem niedoli, a spróbuje potem gówniarz jeden z drugim narzekać, że nie tknie. Najtańszy zjadliwy rosół mięsny, jaki udało mi się ugotować kosztował około 8 zł za całość i zawierał jedno udko z

13 przepisów na święta

reszcie masła usmażyć posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku. Gdy będzie miękka, dobrze odcisnąć. Połączyć cebulę, grzyby, bułkę i orzechy i zmiksować blenderem (niekoniecznie bardzo dokładnie). Dodać roztrzepane jajka i przyprawy, wymieszać. Foremkę keksówkę

Jak żywić dzieci, żeby im się nóżki nie powykrzywiały? "Praktyczna kuchnia" z 1957 roku radzi

zaczerpnęłam ze starej książki kucharskiej pt. "Praktyczna Kuchnia" wydanej w 1957 roku przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Nawet nie wiedziałam, że takie istniało, tak samo jak nie miałam pojęcia o niektórych potrawach... Kotlety z suszonych grzybów, kluski owsiane z okrasą czy

Mazowsze - kotlety grzybowo-orzechowe

10 suszonych grzybów, duża cebula, 3-4 kromki bułki pszennej, 2-3 łyżki śmietanki, 2 jaja ugotowane na twardo, 3-4 łyżki masła, szklanka posiekanych orzechów włoskich, szklanka bułki tartej, 2 jaja, sól, pieprz Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do

Święta bez granic: śledzie po japońsku, grzybowe miso z tofu, cypryjska chałwa

ojciec nauczył Natalię? – Gotował cypryjskie potrawy, w których mieszają się wpływy arabskie, żydowskie, śródziemnomorskie. Dziś szukam tych smaków. Nie mogę go już poprosić, żeby coś ugotował, bo kiedy miałam dziesięć lat, zmarł po ciężkiej chorobie. Przyjechaliśmy wtedy z mamą do Polski. Z

Czy naprawdę mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus?

siekierkami kamiennymi, zegarkami z melodyjką, albo magnetofonem typu "jamnik". W czasach obecnych mają jeszcze większe pole do popisu, gdyż gadżetów przybywa co roku jak grzybów po deszczu. My, kobiety, rozumiemy tę potrzebę męskiej rywalizacji, ale nie bardzo pojmujemy po co nas się w to wciąga

Dieta na odporność w 10 krokach

, umiarkowana ilość owoców, oleje z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 takie jak olej lniany, orzechy, grzyby, właściwie przygotowane rośliny strączkowe. Zamiast smażonego w panierce schabowego kurczak pieczony z dużą ilością warzyw albo kawałek wołowiny w zupie. O tej porze roku najlepsze jest

Święta i zdrowa dieta? Jak gotować, by "odchudzić" wigilijne potrawy

ciężkostrawnych grzybów, całość, odpowiednio ugotowana, będzie najzdrowszą potrawą wigilijną. Tłuste i ciężkostrawne dodatki można dla smaku uzupełnić o zdrowsze suszone owoce. Tu sprawdzą się np. suszone śliwki. Początek grudnia to idealny moment na przygotowanie wyposażenia kuchni na wielkie

Choinka jest pyszna

rozmrożonymi grzybami. Z włoszczyzny i suszonych grzybów ugotować wywar. Dodać podduszone grzyby z cebulą. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Osobno podać gęstą śmietanę. Grzybowa jest najlepsza z domowymi łazankami. KLOPS RENATY 250 g ugotowanej kaszy mazurskiej 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy 2 jajka 2

Wigilia. Jak jeść, żeby się nie przejeść

jedzenie. Jak przyrządzić idealną wigilijną kolację? Jemy dużo, ale też szybko i łapczywie... - Wygłodzeni próbujemy nadrobić cały dzień, czyli połykamy jedzenie wraz z powietrzem, co powoduje wzdęcia. Duże kęsy pokarmu mogą zranić śluzówkę przełyku - znamy to uczucie bolesnego przechodzenia pokarmu przez

Sushi Atelier - skrawek Japonii w Wilanowie

dodatkowo zakwaszano zalewą z octu ryżowego. Dziś sushi to nie tylko danie, ale prawdziwa sztuka kulinarna. Podstawą jest ryż doprawiony octem ryżowym i uzupełniony różnymi dodatkami, takimi jak ryby morskie, owoce morza, warzywa surowe i marynowane, grzyby shitake, ziarno sezamowe i oczywiście wodorosty

Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?

oraz zanieczyszczone powietrze. Wszystkie czynniki zostały podzielone na kilka grup, w zależności od tego, jak bardzo są kancerogenne. Dokładniej rzecz ujmując: na ile ich kancerogenność została udowodniona. Najistotniejsze są dwie pierwsze grupy, w których znajdują się czynniki na pewno zwiększające

Masz dwoje dzieci? Czas na trzecie! Rzecz o tym, jak zirytować matkę

najczęściej po kanapie (starszy lubi grać i wykorzystuje każdą wolną chwilę, żeby nas wciągnąć do rodzinnego zbierania grzybów, a młodszy też chętnie zbiera grzybki - wysypane uprzednio na kanapę). Klocki lego, hmm jak odkurzę dom i wysypuję potem śmieci z odkurzacza, zawsze zastanawiam się, ile kasy właśnie

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

dynie z grubą skórą, świetnie przechowujące się aż do wiosny. Od letnich sałatek po jesienne zupy i gulasze można tworzyć liczne siostrzane kombinacje. Trio ma usposobienie łagodne, więc towarzystwo chili, czosnku, oregano i kuminu dobrze mu robi. Gałka muszkatołowa wydobywa dojrzałą słodycz, grzyby

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

na danie słodkie lub wytrawne. Czerstwy chleb zalany mieszanką mleka i jajek staje się dobrym nośnikiem zarówno wanilii i cukru, jak i grzybów, pieprzu i cebuli. Stare pieczywo to rozległa kraina grzanek, tostów i crostini. Grzanek smarowanych rozciętym czosnkiem i oliwą, obłożonych szynką i serem

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

nawet do królestwa roślin, ale kulinarnie zyskuje, gdy myślimy o niej inaczej niż o borowikach czy podgrzybkach. Grzyby leśne - mocno aromatyczne - dominują i zajmują całą przestrzeń albo narzucają smak jako przyprawa. Pieczarka nie może zastępować ich w uszkach do barszczu czy kapuście z grzybami

Drób po chińsku

, smażyć wszystko jeszcze minutę. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Zupa z kurczakiem po syczuańsku 20 dag ugotowanego mięsa i litr wywaru z kurczaka, 2 garście suchego makaronu ryżowego w kształcie wstążek, 4 suszone chińskie grzyby, ok. 25 dag pędów bambusa (z puszki), 2 dymki, po łyżce mąki

Papierówki i kosztele: Jeśli chcemy chwalić się jakością polskiej żywności, wspierajmy tę, która ma długą historię

przestrzeni, rodzące co drugi rok, o owocach nierównych w kolorze, czasem kształtnych, a czasem kostropatych i do tego droższe. Fot. Daniel Chlebek Mogą za tym przemawiać względy zdrowotne, co wynika nie tylko z metod ekologicznej produkcji, ale też specyfiki odmian. Dawne pszenice, jak płaskurka, samopsza

Czasem czuję się Polką

kupowała ryż, kapustę i pomidory. Dzięki przywiezionemu z Wietnamu sosowi rybnemu wszystko smakowało jak w ojczyźnie. Linh już jako siedmiolatka umiała przygotować posiłek dla rodziny. Nie była wyjątkiem. Wszystkie wietnamskie dziewczynki potrafią gotować. Wietnamskie rodziny, kiedy miały wolny czas i była

Pizza i popcorn w wersji fit

. Zawsze warto spróbować nowych smaków. Kilka prostych pomysłów: Z góry zaznaczamy, że mimo wszystko, nie są to potrawy, które polecamy jeść na co dzień. Jeśli jednak nie potrafisz sobie odmówić kawałka pizzy czy popcornu, to lepiej przygotować w domu zdrowszy wariant. Zapiekanka z mozzarellą Ugotuj

Kasza gryczana

, smażyć ok. 10 min, aż grzyby się podsmażą, doprawić pieprzem i solą. Połączyć zawartość patelni z bulionem. Gotować ok. 30 min, odcedzić. Bulion pozostawić klarowny. Ciasto na pierogi: 0,5 kg mąki 1 jajko 2 łyżki oleju sól 1,5-2 szklanki gorącej wody Nadzienie: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

Kuchnia: Pęczek włoszczyzny, poproszę!

w głowie planu kulinarnego, wrzucam włoszczyznę do koszyka, bo ta przyda się na pewno. Psychologia: Jak na nas wpływa życie na kredycie? W przygotowaniu zup jest niezastąpiona, wywarowi nadaje słodycz i aromat. Czy gotujemy rosół, krupnik, kartoflankę, grochówkę czy ogórkową, składnik wiodący nie

Ryby mają głos

porównamy to z dzisiejszym nieodmiennym piątkowym zestawem ze szkolnej stołówki - panierowanym filetem rybnym z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Najbardziej żal mi raków. Te, które były naszą chlubą, zostały zdziesiątkowane przez przywleczonego z Ameryki zabójczego grzyba i degradację środowiska

Singielki mają gorzej od singli. Taka jest prawda

, żyjącymi z mamą, która upierze i ugotuje. Inaczej niż naszym rodzicom. Oni, gdy chcieli poczuć wolność, musieli opuścić dom rodzinny, bo ich rodzice wychodzili z założenia: jak mieszkasz pod naszym dachem, to musisz stosować się do naszych zasad: nie wracaj za późno, nie pij, itd. Teraz tak nie jest

Wigilia naszych czytelników

, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz obraną, pokrojoną cebulę. Dodać 2 łyżki cukru, kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Wszystko wymieszać, zalać wodą, by przykrywała całość. Zagotować, po czym dusić na malutkim ogniu. Oddzielnie ugotować grzyby. Kiedy będą miękkie

Co ja zjadam: oda do zasmażki

podkładać dzieciom pieniążki pod podusię zabierając ich mleczne ząbki. A nie, to nie szatan, to ta Wróżka Zębuszka, czy jak jej tam. Jest trzecia nad ranem, a ja podrygując w rytm radosnych piosenek Thaw i There is no Tomorrow robię obiad. Ponieważ jednak zależy mi na czasie, jestem jak Flash Gordon

Knedle

lodówki niech rozwija nieskończoną listę wariacji. Mąki dodajemy jak najmniej, by knedle nie stały się twarde. Aby sprawdzić, czy się nie rozpadają, trzeba ugotować pierwszy i ewentualnie dosypać mąki. Zagniecione kule można odstawić do lodówki, staną się bardziej spójne. Gotować trzeba we wrzątku na

Gulasz? Gulyás!

Nim ugotowałam gulasz, sprawdziłam, jak się do tego zabierają moi znakomici znajomi węgrolodzy. U Tadeusza Olszańskiego ("Nobel dla papryki", "Na węgierskim stole"), Roberta Makłowicza ("Smak Węgier"), Tadeusza Pióry ("Czterdzieści cztery przyjemności") i

Kuchnia Świata

, poruszone widelcem rozsypują się osobno. Zalecenie dietetyków, by każdy kęs wielokrotnie przeżuwać, w przypadku pęczaku jest jedyną opcją. Ziarna stawiają zębom przyjemny opór. Czuć delikatny, zbożowy smak i zaproszenie: dopraw mnie. Ugotowałam gar pęczaku, by sprawdzić jego funkcjonalność we współczesnym

Niektórzy uważają, że dzieci najchętniej jadłyby makaron z sosem pomidorowym. Ale nawet taki sos można zrobić w ciekawy sposób

;grane" były wszelkie ryby, delikatne i wymagające atencji, z których metodycznie wybierał najdrobniejsze ości (sokoli wzrok oraz cierpliwość taty dawały też o sobie znać przy okazji rodzinnych wypraw na grzyby) i zgrabnie filetował. A potem przyrządzał tak, aby jak najmniej straciły ze swojego

Bigos- przygotowanie krok po kroku

(najlepiej krajowych pachnących wędzeniem) lub 2-3 łyżki powideł śliwkowych, kilka suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków), 4-5 białych cebul, 10-15 dag smalcu, szklankę czerwonego wytrawnego wina, łyżkę przecieru pomidorowego, 4 liście laurowe, 8 ziaren jałowca, pieprz, sól BĘDĄ CI TEŻ POTRZEBNE

Pęczak nie pęka

ziemniaki, suszone grzyby, natka pietruszki, koper. Krupnik nie powinien być jednak zbyt gęsty. Dobre proporcje to jedna łyżka kaszy na osobę. W przepisie Neli kaszę do krupniku gotuje się oddzielnie. Do kaczego rosołu dodaje się ją na końcu, aby nie przeszła smakiem wywaru i zachowała swój charakter. Jeśli

Sofrito

szynka, chorizo, oliwki, jalapenos, grzyby, kumin, kurkuma, nasiona kopru włoskiego rozwijają preludium. Cebula ma się pierwsza zeszklić, zwilgotnieć, stworzyć środowisko, w którym reszta dodatków wygodnie się rozgości, uwolni smak. A kiedy patelnia z sofrito zapachnie mocno, dodajemy składniki

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

wydzielaniu insuliny, albo są one minimalne. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi. Indeks glikemiczny zależy od tego, jak przygotowujesz posiłki

Polenta z rozmarynem, chili, parmezanem

pestki dyni, zmieszać je z utartą skórką pomarańczy i gałką muszkatołową, albo zrumienić na maśle pory z czosnkiem i liśćmi szałwii. Polecam do eksperymentów koper włoski, pestki słonecznika, duszone suszone grzyby, usmażony boczek, drobno pokrojoną sezonowaną szynkę lub salami, siekaną natkę pietruszki

Obiad w pół godziny

masło i smażyć, aż grzyby ładnie się zezłocą. Pod koniec smażenia doprawić je pieprzem. Do wrzącej wody wlać łyżkę oliwy, włożyć makaron i ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą, znów włożyć do opróżnionego garnka, dodać śmietanę i 2/3 pokruszonego sera pleśniowego. Podgrzewać, mieszając, aż

Ja bym radziła rodzić. Kobiety ze wsi o aborcji i czarnym proteście [DUŻY FORMAT]

boję się, że za chwilę przyjdą i zabiorą dzieci. A ten grzyb był, jak już tu przyszłam. Skromnie u nas. Tak teraz ludzie myślą, że musisz mieć pieniądze na dziecko. A jak nie masz, to co, usunąć? Mnie się to nie mieści w głowie. Czy ja jestem jakaś gorsza, bo nie stać mnie na nowe zabawki? Czy ja

Postnie

na godzinę, ugotować w 2 szklankach wody, wyjąć, ostudzić, posiekać. Udusić na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę. Posiekać jajka ugotowane na twardo. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać grzyby i posiekane jaja, duszoną cebulę, koper, pietruszkę

Kolacja supermodelki - czy strawi ją przeciętny zjadacz chleba?

po kuchni, moje koty zaczęły rozkosznie pomrukiwać, podobnie jak goście. Dorzuć pokrojone grzyby i dalej podsmażaj. Po chwili wlej mleczko kokosowe i krewetkowy bulion (użyłam go, bo zostało mi sporo kostek po gotowaniu dania z Ghany z okazji tegorocznego mundialu ) oraz dopraw sosami. Doprowadź

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

oddzielić od białek - można wykorzystać plastikowa butelkę, jak w tym filmiku u Aleksandry, ugotować na parze, przetrzeć przez sito, mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, wanilię, zagnieść ciasto. Do zamrażalnika na 20 minut. Wyjąć, oddzielić jedną czwartą, resztkę rozwałkować na grubość małego palca

Kura z niedzieli

, czyli z dodatkiem posiekanych oliwek, kaparów, anchois; - alla cacciatore, z suszonymi grzybami (namoczonymi, ugotowanymi) do świeżych muli - doprawiony na ostro z czerwoną fasolą do białej kiełbasy - z dodatkiem rozmarynu i grzybów do fasolki po bretońsku lub jako pasta e fagioli - do makaronu z fasolą

Knish

. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny lub dłużej. Przygotować nadzienie: kaszę ugotować, grzyby posiekać i usmażyć na oliwie wraz z cebulą

Podlasie - ryba faszerowana

, cukier, sól, pieprz. Kurki wrzucić do posolonego wrzątku i ugotować, suszone wcześniej umyć, namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać) i drobno posiekać. 1/4 filetów i obraną cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać

Szałwia

makaronem. Do masła prócz szałwii dodałam pokruszone gotowane kasztany, paseczki suszonej szynki i sporo pieprzu. Inny pomysł to szałwia, włoskie orzechy i kilka posiekanych namoczonych grzybów suszonych. Rewelacją okazała się szałwia usmażona na oliwie, z czosnkiem, chili i ciecierzycą z puszki. Akcentem

Wege święta

tobą. Porzucenie mięsa w przeddzień polskiej Wielkanocy to próba ognia. Jak ją przejdziesz, oprzesz się każdej pokusie. Nieźle sobie radzimy z daniami bezmięsnymi na co dzień. Sałatek, makaronów, zup bez wkładki białkowej jadamy dużo, nie będąc wegetarianami. Ale rzadko takie dania trafiają na środek

Jaś Fasola i inni

ilościach, gatunki lżejsze, jak soczewica. Trzeba namaczać i płukać ziarna - oligosacharydy rozpuszczają się w wodzie, więc częściowo się ich pozbędziemy, odlewając wodę, w której pęczniała fasola. Warto szukać świeżych dostaw. Im krócej fasola leży na półce, tym lepiej. Wreszcie łączyć je trzeba z

Żelazowa wola

łatwiej przyswajalne niż pochodzące z roślin. Nie miałam jednak zamiaru przestawić się na wątróbkowo-kaszankową monodietę. Chciałam, dobierając świadomie składniki, jadać tak, jak lubię - różnorodnie, smacznie i bez specjalnego wysiłku włożonego w gotowanie. Nie było też mowy o dogłębnych studiach nad

Z młodej kapusty

garnka. Doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny, posypać koperkiem. Soczyste kotleciki Spora główka młodej kapusty, 3 jaja, ewentualnie 25 dag mielonego mięsa, 2 średniej wielkości świeżo ugotowane ziemniaki, 1-2 łyżki oliwy, cebula, po 2 łyżki mielonych suszonych pomidorów i drobno posiekanego

Jaja w ringu

pieczarek 1 mała cebulka sól, pieprz świeży tymianek, natka oliwa z oliwek Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć, aż całość się zezłoci. Pieczarki zmiksować. Ugotowane żółtka utrzeć i wymieszać z grzybami. Dodać drobno pokrojoną natkę i tymianek. Do

Cook it Raw na Suwalszczyźnie

Zainspirowany fermentowaniem żuru René Redzepi (Noma, Dania) podał talerz kolorowych jagód, kwiatów i ziół z Puszczy Rominckiej zalany lekkim wywarem z fermentowanych grzybów. Ben Shewry (Attica, Australia) wyprowadził gości zza stołu i kazał im iść w mrok. Na końcu polany migotał ogień

Najnowszy numer Wysokich Obcasów w kioskach już 26 października

. Gałka muszkatołowa wydobywa dojrzałą słodycz, grzyby uwypuklają ziemistość, szałwia, rozmaryn, cząber pasują razem i osobno. Pomidory i papryka ożywiają siostrzany zestaw. Dynię dobrze jest obsmażyć, fasolę trzeba namoczyć i ugotować, a kukurydzę, jeśli jest w formie suchej, zmielonej przerobić na

Nie ma jak u Mamy - smaki naszego dzieciństwa

nie ma pretekstu) Mama robi najlepszego na świecie kurczaka pieczonego w sosie śmietanowo-cebulowym . Do tego ciemny ryż (który tylko ONA potrafi ugotować tak, że jest sypki jak piaseczek) i sałata z sosem winegret. Po drugiej dokładce człowiek jest martwy, ale szczęśliwy. AGATA ŻYCHLIŃSKA Moja Mama

Czarny rynek

umiarkowane, bo hijiki znane są z tego, że zawierają nieorganiczny arszenik. Na czarnej liście nie może zabraknąć soczewicy 'bieługa', która natłuszczona połyskuje szkliście jak ikra jesiotra. Ugotowana nie skleja się, ziarna pozostają jędrne. Przed dodaniem soczewicy można podsmażyć do smaku pokrojoną

Rady praktycznej gospodyni

dodatkiem podstawowych składników dania (grzybów, sera żółtego, przecieru pomidorowego, warzyw lub śmietany). 6. Drogą kremówkę zastąp tańszą śmietaną, najlepiej UHT, bo w takiej postaci na pewno nie zwarzy się nawet w kwaśnej zupie, albo w ogóle zrezygnuj ze śmietany. Zupę lub sos można zagęścić

Dymka

sklepach z żywnością orientalną) Zmieszać sos sojowy z cukrem i olejem sezamowym. Odstawić. Dymkę pokroić pod kątem na dwucentymetrowe odcinki. Grzyby namoczyć. Na patelni podsmażyć olej z dymką, czosnkiem i grzybami, tylko do momentu zeszklenia. Ugotowany makaron połączyć z dymką. Całość polać wcześniej

Uczta terenowa

, słabo znoszą słońce i są zbędne, gdy obok postawiliśmy kremowe smarowidło. Wyrazista będzie sałatka ze smażonych z czosnkiem grzybów: boczniaków, pieczarek bądź mrożonych borowików, z różyczek kalafiora, pieczonych w piekarniku albo z ziaren ciecierzycy obsmażonych w przyprawach na patelni i połączonych

Tajlandia

Omlet z grzybkami mun - całość 8,30 zł4 jaja, 2 suszone grzybki mun, pół strąka świeżej czerwonej papryki, 2 szalotki, plaster (10 dag) chudej pieczeni wieprzowej, pół szklanki zielonego groszku(może być też z puszki - odcedzony z zalewy, lub ugotowany mrożony), duża garść kiełków sojowych, pół

Dania z tofu - 10 przepisów

uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe i sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane na słodko i słono. Jak można wykorzystać tofu? 1. Azjatyckie warzywa z tofu . Podsmaż mieszankę chińskich warzyw

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

, pytała mnie zawsze, co chciałbym, żeby ugotowała. "Mamo, przecież wiesz" - odpowiadałem. Szykowała wspaniałe mole, nawet wtedy, kiedy była już stara i prawie nie gotowała. Jej specjalnością były też tamales. To tak jak mole danie kuchni prekolumbijskiej. Ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane

Lasagna z karmelizowaną cebulą

55 g rozdrobnionego sera gorgonzola 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki posiekanej bazylii Przygotowanie: Przygotuj duży garnek wody. Ugotuj w nim makaron al dente (ok. 2 minuty krócej niż wskazówka na opakowaniu.  Odcedź, wrzuć do garnka i zalej zimną

Niezwykle smaczne zwykłe ziemniaki

Ziemniaki księżnej 1,5 kg ziemniaków 4-5 żółtek 50 ml oliwy extra vergine lub 5 dag masła 1-2 łyżki drobniutko utartego chrzanu lub troszkę startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Obrane ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i utłuc lub dokładnie rozetrzeć. Następnie

Pieczarka

. Odstawić. Wyjąć grzyby na talerz, ostudzić. Jaja ugotowane na twardo obrać. Grzyby i jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem, szczypiorek pokroić drobniutko. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. To jest absolutnie kaloryczna sałatka doskonała do pumpernikla Wersja light - majonez

Towarzysze gęsi

bohaterów sezonu jesienno-zimowego. W skrzynkach na froncie paradują odporne na przymrozki buraki, marchew i selery. Obok kuszą dynie wyprężone jak pierś do orderu. Błyska ciemna zieleń mundurów kapusty włoskiej i zimowego szpinaku. Pory stoją na baczność, cykorie zmusztrowane, brukselki skłębione bezładnie

Japonia

ziemniaczanej, łyżka sosu sojowego Rybę opłukać, oczyścić z ości, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, zalać wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotować 15 min na małym ogniu. Pieczarki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody (grzyby shiitake wcześniej moczyć 3 godz.), a gdy przestygną, pokroić w paski

Co wyczytasz z paznokci? Czy manikiur im szkodzi?

żółto. Różne sposoby można znaleźć w internecie. Jest ktoś, kto używa tlenku etylenu, którym odkaża się też obrazy w muzeum. Cenne obrazy nie są zjadane przez grzyby, więc może i na buty to działa? Jak ktoś nosi buty za dwa tysiące złotych, to może warto spróbować? Podkreślam jednak, że nie ma żadnej

Pilaw

przygotowany ryż z neutralnego dodatku staje się kolorową potrawą o złożonym smaku. Co różni te dania, jak rozpoznać, kiedy gotujemy pilaw, a kiedy risotto czy paellę? Istotą risotto jest konsystencja, ugotowane al dente ziarenka łączy i oblepia kremowy sos. W wersji al onda jest wręcz zupowaty

Pieczona gęś

zachowaj, bo napiszę o tym po świętach. Sos, który pozostał na dnie brytfanki wraz przypalonkami, zagotuj ze szklanką wywaru ugotowanego wcześniej. Zredukuj i podaj w sosjerce obok. Pierwszą w życiu gęś piekłam na proszoną kolację dla kilku gurmandzistów. Czułam tremę jak przed wydaniem obiadu

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

przegrzebków, przegrzebek, no, tych onych nie ma w naszym sklepie i w sklepie obok naszego sklepu, to jak, do jasnej cholery, mam z nich ugotować " proste, szybkie i zdrowe danie lunchowe "? Mam więc na półkach rozliczne publikacje kulinarne, które przede wszystkim uczą mnie jak bardzo nie będę nigdy

Piąta ćwiartka

. Oczyszczone i ugotowane do miękkości w niedużej ilości wody z warzywami, listkiem i przyprawami można traktować jako bazę, a potem skąpać je w sosie śmietanowym z grzybami, czerwonym z pomidorami i dużą ilością słodkiej i ostrej papryki albo w sosie musztardowym. Zgrabne i zwarte dają dużo treści. Przekonałam

Ser na ruszcie

, plastrach bakłażanów, cukinii, na stekach lub burgerach. Serów , które z powodzeniem znoszą pobyt na ruszcie bez ochrony, jest znacznie mniej. Nasz narodowy bohater to oscypek. Z żurawiną ze słoika już się trochę znudził, ale w połączeniach z zieleniną o ostrym smaku, ziemniakami, fasolą, grzybami

Rodzice dzieci z wadami letalnymi mówią o godzinach, dniach, latach czekania

ściana, mur, milczące komórki, jakby edwards i patau były zaraźliwe. Ale zjawiają się nowi. Dzwonią. Wspierają. Mówią, że wpadną. Urządzają koncerty charytatywne, różne "Pomoc dla.". Niespodziewanie, jak grzyby po deszczu. Beata Jarzębińska, psycholog z Uniwersytetu w Szczecinie, która

13 potraw wigilijnych

potem ugotowanych suszonych grzybów pokrojonych drobniutko i podsmażonych na oliwie z cebulką, doprawionych solą i pieprzem. Żeby farsz się zlepił, trzeba wbić do niego surowe jajo. Pierogi z kapustą robisz z tego samego ciasta co uszka. Farsz powstaje podobnie, z tym że na patelni prócz cebuli dusi

Kurczak grillowany na puszce piwa

zachować ostrożność przy zdejmowaniu kurczaka z rozgrzanej puszki! Można go podać w klasycznym zestawie obiadowym (ziemniaki i surówka), ale ja na lato wolę ciepło-zimną sałatę. Do kurczaka 'po azjatycku' pasuje: kilka plastrów grillowanych grzybów i bakłażanów, młode liście szpinaku, orientalny dressing i

Piróg biłgorajski

Pieczono więc pirogi w każdym domu w piecu chlebowym raz w tygodniu. Dziś robią to na ogół piekarze, a piróg stał się luksusowym dodatkiem do niedzielnego lub świątecznego obiadu - zastępuje kartofle. Podaje się go do mięsa, grzybów lub kapusty, częstuje gości jako miejscowym specjałem. Głównym

Najczęściej czytane