jak najlepiej przechowywać pomidory

Karolina Rybicka

Produkty, które  zawsze powinnaś trzymać w lodówce [LISTA]

Produkty, które zawsze powinnaś trzymać w lodówce [LISTA]

Prawidłowe przechowywanie żywności jest jest bardzo ważne, jeżeli chcesz cieszyć się zdrowiem i świeżymi produktami. Wyjaśniamy, które produkty powinno się trzymać zawsze w lodówce i jak je przechowywać, by zachowały swoje wartości odżywcze.

Które produkty kochają zimne wnętrze lodówki, a które wolą być na zewnątrz?

Najlepiej uczyć się na własnych błędach, obserwować sposób, w jaki przechowywane są produkty w sklepach i słuchać rad doświadczonych kucharzy. Bo przecież najbardziej zależy nam na tym, żeby jedzenie było smaczne i aromatyczne.

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

Jak przechowywać poszczególne warzywa, owoce, sery i pieczywo? Które produkty po pojawieniu się pleśni można jeszcze wykorzystać, a które należy od razu wyrzucić? Zobacz, jakie błędy popełniasz i przedłuż datę przydatności najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych.

70 gr za kilogram? Ktoś tu komuś nie zapłacił

70 gr za kilogram? Ktoś tu komuś nie zapłacił

Dobre danie z buraków: buraki obierz, umyj, ugotuj. Możesz dodać do nich koziego sera, najlepiej w środę, bo wtedy jest dostawa i będzie najświeższy. Albo jajecznica: bierzesz jajka od Marleny i szpinak od Ziółków. Jajka roztrzepujesz, szpinak płuczesz pod bieżącą wodą, wrzucasz na patelnię i masz

Jak gotowanie zmienia warzywa

Jak gotowanie zmienia warzywa

. Uszkodzenie komórki aktywuje enzym i witamina zaczyna się rozkładać. Dlatego warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. papryka, kiwi) należy kroić tuż przed ich podaniem. Jaka dieta ochroni twój mózg? Lodówka nie zawsze najlepsza Wiele zależy też od sposobu przechowywania owoców i warzyw. W lodówce pod

Pierś z kurczaka. Pełnowartościowy i zdrowy posiłek z drobiu [PRZEPISY]

Pierś z kurczaka. Pełnowartościowy i zdrowy posiłek z drobiu [PRZEPISY]

strukturę. Jest soczyste i ma ładny zapach. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach, gdzie mamy pewność, że kurczak pochodzi ze zdrowej fermy drobiu, gdzie karmi się naturalną paszą, bez jakichkolwiek ulepszaczy i chemii. Pierś z kurczaka przechowywanie Takie surowe mięso po zakupie możemy

Śniadania, które oczyszczają organizm

Śniadania, które oczyszczają organizm

, posypujemy posiekanymi orzechami, ew. podlewamy mlekiem (najlepiej sojowym). Podgotowujemy grykę, odcedzamy. Kroimy suszone morele w cienkie plastry lub paseczki i dodajemy do gorącej kaszy. Dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości wraz z siemieniem lnianym, słonecznikeim, cynamonem i solą. Gotujemy ok

Makaron tuczy? Wcale nie!

Makaron tuczy? Wcale nie!

Domowy czy kupny? Co kto lubi. Różnice dotyczą jedynie zawartości wody. Makaron produkowany przemysłowo ma jej 12 proc., domowy 30. A "mokry" łatwiej traci walory smakowe i można go o wiele krócej przechowywać (niewysuszony może szybko spleśnieć). TWARDA SZTUKA Kupując makaron, najlepiej

Potrawy wielkanocne: nie tylko baby i żur

Potrawy wielkanocne: nie tylko baby i żur

. Dokładnie zblenduj. Przechowuj w zamkniętym naczyniu. Możesz wypróbować też inne połączenia, np. chrzan bazyliowy, z suszonymi pomidorami itd. Koszt: 4 zł JAJKA ZAPIEKANE W FORMIE NA MUFFINY (6 sztuk) * 1 płat ciasta francuskiego * kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju * garść świeżego szpinaku * 6

Imieninowa feta

Imieninowa feta

4 pomidory (najlepiej średnio dojrzałe) 2 żółte pomidory 1 zielona papryka (niekoniecznie) 1 średnia cebula (najlepiej czerwona) kilka listków mięty czarne oliwki bez pestek (około 20 sztuk) 1 łyżka czerwonego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej greckiej) 1

Pesto - pomysłów nie zabraknie

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

Alfabet żywieniowy Ewy Chodakowskiej! Pomoże ci osiągnąć wymarzoną figurę!

Alfabet żywieniowy Ewy Chodakowskiej! Pomoże ci osiągnąć wymarzoną figurę!

języka łacińskiego.. POTAS (K) jest pierwiastkiem niezwykle ważnym u osób trenujących. Aby nie dopuścić do jego niedoborów i na bieżąco uzupełniać spadki poziomu postaraj się aby gościły w Twoim menu: pomidory, kurkuma, kakao gorzkie, morele suszone czy fasola. L jak Len Tak właściwie to siemię lniane

Pikantna zupa jarzynowa

Pikantna zupa jarzynowa

Czas przygotowania: 30-40 minut Ilość: 4 porcje. Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Składniki: 1. dwie łyżki oliwy z oliwek, najlepiej extra-virgin 2. Jedna duża, posiekana cebula 3. 1-3 łyżeczki (albo do smaku) ostrej papryki 4. Jeden litr wywaru z warzyw 5. Cztery średnie pomidory

Drugie życie obierki

Drugie życie obierki

włoskiej gotuję esencjonalny wywar. Mrożę go w workach na lód, a większą ilość przechowuję w jednorazowych kubkach. Potem dodaję do sosów, przygotowuję na tej bazie zupy. Nie mogę się bez niego obejść, to mój tajny składnik, biżuteria potrawy. Z ziemniaczanymi obierkami jest trudniej, bo szybko ciemnieją i

6 dowodów na to, że masło jest najlepsze

6 dowodów na to, że masło jest najlepsze

fot. Unsplash.com Margaryna? Nie nazwałbym tego jedzeniem. "Trudno w to uwierzyć, ale smakuje jak masło". Ja nie wierzę. Jeśli zamierzacie używać margaryny do czegokolwiek, możecie przerwać w tym miejscu lekturę, bo nie będę w stanie wam pomóc. Tak rozprawia się z amatorami margaryny

Najlepiej spożyj przed końcem  świata. Już nie musisz marnować przeterminowanego jedzenia

Najlepiej spożyj przed końcem świata. Już nie musisz marnować przeterminowanego jedzenia

modniejsze, a tu od razu macie też panierkę. NIE! Stop! Koniec żartów. Mąkę z molami wywalacie natychmiast a śmieci wynosicie tak szybko, jak się da. Szafkę myjecie a na drzwiach przyklejacie lep na mole. Oto w jaki sposób nie przechowujemy ryżu, jeśli chcemy go zjeść za 30 lat... Ryż - zapakowany

Szama na kocu: piknikowe menu

Szama na kocu: piknikowe menu

., kiedy Tadeusz Żakiej, muzykolog, pisarz, publicysta muzyczny i kulinarny ukrywający się pod pseudonimami Maria Lemnis i Henryk Vitry, był kimś takim jak połączenie Roberta Makłowicza z Maciejem Nowakiem dziś. Jego książki wydawano w ogromnych nakładach, a publikacje prasowe były wyczekiwane przez

Leki prosto z krzaczka

Leki prosto z krzaczka

karczocha znakomicie pobudzają jelita do pracy nie masz apetytu - spora ilość witaminy B1 obecnej w karczochu zaostrza apetyt JEST CENNIEJSZY, GDY: nie ma brunatnych plam na tzw. przylistkach nie ściemniał na skutek długiego przechowywania przed gotowaniem umyje się go w wodzie z dodatkiem octu BROKUŁ Ten

Kupować już rzodkiewkę i sałatę? Czy nowalijki są zdrowe

Kupować już rzodkiewkę i sałatę? Czy nowalijki są zdrowe

" nawet do 400 proc. normy), sałata i młoda kapusta. Najbezpieczniejsze pod tym względem są ogórki i pomidory. Jak to wygląda w liczbach? Norma europejska dopuszcza dla szpinaku zbieranego od kwietnia do września maksimum 2500 mg związków azotu na kilogram liści. Ten sam szpinak uprawiany zimą może

Garnij się do garnie

Garnij się do garnie

talentem, zrobić coś po swojemu. Kiedy danie jest gotowe, pragnienie, by było jeszcze piękniejsze, popycha Młodego do samowolki. Na brzeg talerza dokłada listek sałaty, na to ćwiartkę pomidora, ćwiartkę cytryny i listek pietruszki. O rany, czy kiedykolwiek uda mi się to wyplenić? Zgrzytając zębami

Brokuły

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Czas na detoks! Propozycje na oczyszczające śniadanie

Czas na detoks! Propozycje na oczyszczające śniadanie

Dołącz do nas na Facebooku Kto będzie wiedział najlepiej jak przygotować śniadanie, które oczyści Twój organizm z toksyn ale także doda Ci energii? Twórcy programu odnowy SWEAT LODGE: DAJ SOBIE WYCISK . W końcu 7 dni wycisku w górach, jogi, ćwiczeń na płaski brzuch, a do tego oczyszczająca dieta

Pan Ziółko wraca na targ

Pan Ziółko wraca na targ

, chili, ciecierzycę w pomidorach albo zupę fasolową. Ponieważ papryczek jest w puszce sporo, a do dania wystarczy jedna-dwie, można przełożyć je do słoika i wtedy około miesiąca przechowywać w lodówce; można też zamrozić w małych torebkach. Dodaję trochę posiekanej chipotle do tłustej, kwaśnej śmietany i

Pyszne śniadania na dobry początek dnia

kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu. 1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże. 2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w

Biały ser

Rodzaj: FETA - ser grecki, miękki, o kruchej konsystencji Kolor: biały Mleko: owcze, kozie Smak: słony, pikantny Przechowywanie: najlepiej w solance Co robimy: sałaty, farsz do pierogów, do zapiekania Szparagi i feta . 2 pęczki zielonych grillowanych szparagów . 2 łyżki kaparów . czarny pieprz

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

Czują się najlepiej, gdy są blisko siebie. Choć się różnią, wspierają się i lubią swoje towarzystwo. Ich cnoty się uzupełniają, razem mogą więcej. Trzy siostry to według amerykańskich Indian kukurydza, fasola i dynia. Utrwalone w mitach i legendach, dobrze łączą się na polu i na talerzu. Kukurydza

Co roku na świecie 1,3 mld ton jedzenia ląduje w koszu. Jak możemy temu zapobiec?

rozwiązać nam problem flaczejących w tygodniu pomidorów i sałaty. Oprócz tego warto w kuchni mieć: * sos pomidorowy - podstawa wielu sosów; * wywar warzywny lub mięsny - ugotujmy go w weekend, przechowywany w butelce w lodówce świeżość utrzymuje przez tydzień, można go też zamrozić; * parmezan - sławny

Suszone pomidory

Na wybrzeżu Morza Śródziemnego suszenie od zawsze było sposobem na przechowywanie owoców i warzyw. Ususzone i zalane oliwą mogły przetrwać jeszcze dłużej, a odpowiednio doprawione stawały się prawdziwym przysmakiem. Suszone pomidory na naszym rynku pojawiają się nieregularnie. Czasem znajduję je w

Antyoksydanty- twoja tajna broń

, światło słoneczne i kontakt z tlenem. Najlepiej więc warzywa i owoce przechowywać jak najkrócej (dobrze by było w lodówce) i jadać na surowo.LuteinaNajlepsze źródła: szpinak, zielona sałata, brokuły, groszek zielony, żółtka jaj.Co robić, by jej nie stracić: luteina jest substancją dość trwałą. Organizm

Tłustości

jesteśmy uwarunkowani. Widok złocistej panierki, dźwięk chrupiącej w ustach kruchej otoczki i wizja miękkiego, rozpływającego się na języku nadzienia wyzwala ślinotok. I gdyby takie jedzenie zdarzało nam się tak rzadko jak naszym praprzodkom, wówczas by nam służyło. Sycylijczycy z baru Cuizz oferowali

Zielono mi, czyli moda na eko-kosmetyki

Wzrost świadomości ekologicznej oraz potrzeba robienia tzw. etycznych zakupów następuje wprost proporcjonalnie do zwiększania się dobrobytu. W Wielkiej Brytanii logo Organic stało się niezwykle popularne. Prócz jabłek czy pomidorów pochodzących z upraw ekologicznych, powszechne są ekologiczne

Buon giorno, pomidory! Szybki przepis na suszone pomidory po bieszczadzku

pyszna konfitura gotowa. Można tak zamknąć w słoikach wspomnienie lata, że tak grafomańsko się wyrażę. Nie wiem, jak to się stało, że nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić w domu też suszone pomidory? Świeże pomidory kocham, uwielbiam, w okresie letnim moja dieta składa się głównie z nich! Byle

CASSOULET

, ostatnia rzecz, na którą ma się ochotę w gorący letni dzień. Rezygnując z grillowanej ryby, pieczonych bakłażanów z pomidorami i kolorowej sałaty, zamawiałam w restauracjach cassoulet, narażając się na pełne dezaprobaty spojrzenia tubylców. Zdobytą wiedzę wykorzystuję dziś, bo to danie najlepiej smakuje

Święta, święta i po świętach

zachęciła opornych do gotowania, a rozbudzony entuzjazm przeniósł się na dni następne i zaowocował twórczym wykorzystaniem poświątecznych resztek. Szynki nie będziemy doprawiać, peklować, sznurować, wędzić i gotować. Kupimy gotową. Najlepiej od zaufanego masarza, porządną szynkę wędzoną, parzoną, z kością

Suplementy dobieraj do wieku

Brać czy nie brać? Dietetycy od lat dzielą się na dwie grupy: zwolenników i przeciwników suplementacji diety. Ci pierwsi nie wierzą, że wszystkie niezbędne witaminy i minerały można dostarczyć tylko w jedzeniu. Powód? Ziemia jest zanieczyszczona i wyeksploatowana, a sposób przechowywania żywności

Zestaw do hodowli motyli czy fasolki wszystkich smaków? 20 pomysłowych prezentów na Dzień Dziecka

, bo sama kombinuję jak przenieść się z pracą w teren, skoro pogoda podobno nadciąga piękna. A może nadal jestem pod wielkim wpływem książki - za długiej, średnio napisanej ale i tak fascynującej - " Ostatnie dziecko lasu" Richarda Louva , w której bardzo dokładnie przeanalizowano "

Curry

nabrać wody. Takie masło nie przypala się w czasie smażenia, pięknie pachnie i można je długo przechowywać. Najlepiej zrobić go większą ilość (w czasie klarowania traci 1/4 objętości), bo wigilijny karp smażony na sklarowanym maśle jest najlepszy na świecie. Potem trzeba przygotować kompozycję przypraw

Pyszne, bo z czosnkiem

na talerzach posypać natką. 100 g - 65 kcal.Czosnkowa inaczejTa najbardziej znana obok gaspacho hiszpańska zupa ma liczne odmiany. Robi się ją z dodatkiem pomidorów, z cebulą, winem albo z tartym żółtym serem. Nie zawsze też dodaje się do gotowania okruchy chleba, ale wtedy serwuje się zupę z małymi

Kolendra

, gdzie kuchnia lubi chilli, pojawia się świeża, chłodząca kolendra. Zarówno w pikantnych, wieloskładnikowych sosach (tajskie i hinduskie curry, marokańskie tażiny), jak i łagodzących dodatkach (hinduskie jogurtowe raity, chińskie rosołkowe zupy, meksykańskie guacamole i niektóre salsy). Najlepiej mieć

Super jedzenie - żywność modyfikowana genetycznie

;superpomidor" - pojawił się w sklepach w USA już dziesięć lat temu. Był bardziej jędrny i mógł być dłużej przechowywany niż jego ekologiczni krewniacy, czyli pomidory takie, jakie je stworzyła natura. Właśnie przedłużona trwałość jest głównym celem naukowców pracujących nad GMO. Nosisz soczewki? Marchewka

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

dojrzały mi pomidory i ogórki z działki, więc często je jemy. Zimą - kapustę kiszoną albo pekińską. Moja słabość? Ostatnio bardzo lubię słodycze - czekoladę i cukierki. Myślę, że jak człowiek w dzieciństwie nie jadł słodkości, to później musi nadrabiać... Co jedliśmy w tym tygodniu? Nasze menu z weekendu i

Winegret

sosem. Mieszam starannie dwiema łyżkami albo - w wersji nieformalnej - rękami. Chodzi o to, aby sos dokładnie oblepił liście. Sałata musi być dobrze umyta i dokładnie osuszona! To obciach, kiedy smak winegretu psuje woda. Ponadto takie umyte, osuszone liście najlepiej się przechowują, trzeba je trzymać

Piniole

, więc robimy to bezpośrednio przed użyciem. Z powodu tej ogólnoorzechowej tendencji do jełczenia surowe najlepiej przechowywać w lodówce, a na dłużej nawet zamrozić. Orzeszki piniowe udatnie okraszają sałatki, szczególnie te o śródziemnomorskim charakterze, z pieczonej papryki, z cykorii i gruszek, z

Kiełbasa schodzi na psy

Najdziwniejszy produkt spożywczy, jaki pani widziała, to... Parówki cielęce ze śladową zawartością cielęciny. Jogurt zawierający kilkadziesiąt składników, choć powinien się składać tylko z mleka i bakterii. Keczup bez grama pomidorów upaprany z wody, chemicznego barwnika i przypraw. Paluszki

Tadżin

Nazwa dania pochodzi od naczynia, w którym jest przygotowywane. Gliniany tadżin to głęboki talerz z pokrywką w kształcie stożka, pod którą gromadzą się i mieszają aromaty licznych składników potrawy. Po długim gotowaniu smak dania staje się spójny, intensywny, bogaty. Jak w buteleczce perfum trudno

Oliwa z oliwek

oliwy. Kwaśny zapach przypominający cytrynę lub ocet, pleśń, osad czy zjełczały smak i zapach całkowicie dyskwalifikują oliwę. Lodówka jest za zimna do przechowywania oliwy - powoduje jej zmętnienie. Najlepiej stawiać ją w ciemnym, dość chłodnym miejscu. DLA ZDROWIA Badania prof. Antoniny

Chowder - rybna zupa z Nowej Anglii

Słynne zupy rybne wywodzą się zwykle z prostych dań przygotowywanych przez rybaków na statkach lub przez ich żony z tego, czego nie udało się sprzedać z połowu. Wokół niektórych z nich narosła legenda i zaczęły funkcjonować jako dania wykwintne i drogie jak francuska bouillabaisse czy grecka

Do sałat nie tylko oliwa

jakby przypalony. Według lokalnej tradycji najlepiej łączyć go z octem z jabłkowego cydru. Taki dressing polecany jest do zielonej sałaty, gotowanej wołowiny, sałatki z fasoli. Ponieważ smak olejów tłoczonych na zimno jest bardzo mocny, traktuję je jak przyprawę. Jeszcze jeden dodatek, który może

Czy warto pić mleko? Bezcenna droga mleczna

od wapnia. Lecz jak pokazują badania, również inne unikatowe składniki mleka odgrywają bardzo istotną rolę. W roku 2005 opublikowano wyniki badań harwardzkiej grupy naukowców, którzy wykazali, że większe spożycie odtłuszczonych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u mężczyzn

Zakuski

Na stole musi być chleb, najlepiej razowy, na zakwasie, z mąki żytniej mielonej w kamiennych żarnach, pieczony w piecu opalanym drewnem. Kupuję go w sklepie ze zdrową żywnością. Rosyjska etykieta nakazuje po każdym wypitym do dna kieliszku wódki sięgnąć po zakąskę lub choćby powąchać kawałek chleba

Suszona szynka

, mąki i pieprzu, zostawiając tylko niewielkie przerwy, którymi powoli odparowuje wilgoć. Potem przez wiele miesięcy mięso kruszeje, a smak staje się skoncentrowany. Bez chemikaliów, mrożenia czy wędzenia szynka może być przechowywana przez lata i nie traci swoich walorów. Całą szynkę z kością umieszcza

Życie według Marthy Stewart

Narodzenie, jak pięknie upiąć firanki czy wyhodować dorodne pomidory. Ale rok temu na wizerunek eleganckiej kobiety przycinającej róże z okładek kolorowych magazynów zaczęły się nakładać zdjęcia jak z policyjnych kronik. Zagniewana blondynka zasłaniająca się parasolem przed fleszami fotografów po wyjściu z

Halina Pawlowska, czeska Bridget Jones

jej policzek, powiedział: "Jesteś gruba jak hipopotam". Skończyła wtedy dziewięć lat i te słowa starannie przechowuje w sobie do dzisiaj. Szufladka z nimi wysuwa się sama, zawsze wtedy, gdy jej się nie wiedzie. Rówieśnicy zwali ją "sinica", bo nieudolne próby w różnych dziedzinach

Najczęściej czytane