halibut gotowanie

Redakcja

Jedzenie, które wspiera zdrowie przy infekcjach

Jedzenie, które wspiera zdrowie przy infekcjach

Kiedy jesteśmy chorzy nasz organizm wszystkie swoje siły rzuca do walki z wirusami. Nie należy mu w tym przeszkadzać, obciążając go dodatkowo problemami z trawieniem. Co jeść, żeby wspomóc się w chorobie?

Karp w galarecie - potrawa nie tylko na święta

Karp w galarecie kojarzy nam się z typowo wigilijną potrawą. Tymczasem jest to danie, które znacznie częściej powinno gościć na naszych talerzach. Dlaczego warto włączyć karpia w galarecie do menu i czy trudno jest go przyrządzić?

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

Nie musisz być Żydem, żeby obchodzić szabat. Wybierz jeden dzień tygodnia i spędź go z bliskimi. Bez komputera, telewizora, zakupów, a nawet gotowania - rozmowa z Leah Koenig, nowojorską dziennikarką kulinarną i autorką książek kucharskich

Grzegorz Łapanowski: Problemem Polaków nie są pieniądze ani brak czasu, tylko brak miłości

Grzegorz Łapanowski: Problemem Polaków nie są pieniądze ani brak czasu, tylko brak miłości

Początkowo nic nie wskazywało na to, że będziesz się zajmował gotowaniem. Skończyłeś nauki polityczne. Punktem zwrotnym było odkrycie dziesięć lat temu ruchu slow food. Na trzecim roku studiów przeczytałem trzy książki, które ukształtowały mój światopogląd. Pierwsza to „Makdonaldyzacja

Hochland smakuje wszędzie!

Hochland smakuje wszędzie!

czarnuszką i formujemy roladkę. Bułka maślana z roladkami z gotowanej szynki i rzodkiewki Składniki: .         4 bułki maślane .         4 trójkąciki sera topionego z szynką Hochland .       

Jedzenie na piękną cerę - jakie produkty wybrać?

Jedzenie na piękną cerę - jakie produkty wybrać?

. W efekcie twoja skóra będzie elastyczna i lśniąca. Ich najlepszym źródłem są ryby morskie. Do swojego menu, wpisz więc na stałe ryby takie jak dorsz, makrela, łosoś, śledź, halibut, flądra, sola, tuńczyk, mintaj, morszczuk. Jeśli nie lubisz ryb nie zapomnij o dodaniu do posiłków oleju rzepakowego

Dieta dla grupy krwi B

Dieta dla grupy krwi B

wszystkim orzechy i pestki. Produkty wskazane: Mięsa: dziczyzna, królik, baranina, jagnięcina Ryby i owoce morza: halibut, dorsz, łosoś, makrela, morszczuk, jesiotr, sardynki, flądra, sola Nabiał i jaja: chude mleko, owcze mleko, kefiry, jogurty, feta, mozzarella, risotta, serek wiejski, ser

Walentynkowa kolacja z afrodyzjakami [5 PRZEPISÓW]

Walentynkowa kolacja z afrodyzjakami [5 PRZEPISÓW]

pomidorów bez skórki ♥ 6 szklanek bulionu (najlepiej rybnego, ale może być warzywny) ♥ kawałki dowolnych ryb: halibuta, dorsza, tilapii ♥ owoce morza: surowe krewetki w skorupkach, mule ♥ 1 pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

opadają dramatycznie zgrywając się z ruchem ramion Pani domu. W jej oczach widać tylko blady strach. To może rosołu? Jak to nie? Przecież wołowina już dawno odłowiona. Dobrze. Już się grzeje patelnia, już się smażą na niej ziemniaczki, albo kasza, albo makaron, bo taki gotowany to za mało pożywny, to nie

Halibut z cydrem i muszelkami

Halibut z cydrem i muszelkami

cebulę, dodać jabłka, a gdy się zrumienią, zalać płynem, doprawić musztardą, pieprzem i gotowe. Kto ma więcej czasu, niech wiórki cebuli, ósemki twardych jabłek, suszone śliwki i pokrojone w cząstki figi zaleje cydrem i powolutku, na małym ogniu gotuje przez godzinę z pieprzem, solą i listkiem laurowym

Buraki

(lub gęstej śmietany) doprawionego czosnkiem. Chcąc uniknąć kłopotów z barwieniem buraków, można łączyć je z czerwonymi warzywami: cebulą, kapustą, radicchio. Ładnie się czerwieni dodane do buraków jabłko. Bardzo dobre są śledzie marynowane przykryte pierzynką z gotowanych buraków, marchewki, cebuli

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Poranek zaczyna się od nastawienia garnka z wodą. Zanim woda się zagotuje, odsłaniam okna, karmię psy, nakrywam stół. Wsypuję kaszę do wrzątku, zmniejszam gaz i przykrywam garnek. Śniadanie się gotuje, budzę młodych. Robimy to z mężem na zmianę, regularnie, rutynowo, bez stresu. Poranna kasza

Dieta dla grupy krwi AB

Dieta dla grupy krwi AB

.      Używki: kawa z kofeiną i bezkofeinowa. Produkty niewskazane: Mięsa:  cielęcina, gęś, kaczka, dziczyzna, wołowina, wieprzowina, przepiórki, szynki, bekon, Owoce morza i ryby: flądra, łosoś, halibut, homar, krewetki, kraby, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, węgorz

Luksusowe spa: Hotel Rezydent*****, Sopot

Luksusowe spa: Hotel Rezydent*****, Sopot

pięter pomieszczenie o przeszklonym dachu utrzymane jest w odcieniach bieli i urządzone specjalnie projektowanymi do niego meblami. Szef kuchni, który gotował kiedyś dla samego Roberta De Niro, jest niekwestionowanym mistrzem. Eskalopki z sarny, gęś w sosie jarzębinowym, stek z foie gras i truflami czy

Antyoksydanty- twoja tajna broń

Antyoksydanty- twoja tajna broń

: witaminę C niszczy wysoka temperatura, sól, kontakt z powietrzem, promienie UV. Warzywa i owoce jadaj więc na surowo lub krótko gotowane. Surówki przyrządzaj tuż przed podaniem i doprawiaj oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.Witamina ENajlepsze źródła: tłuszcze roślinne, orzechy laskowe, nasiona

W papilotach

W papilotach

bulionu, po pieczeniu na dnie paczki powstanie wielowątkowy sos. Filet soli, tilapii, halibuta lub przegrzebki czy krewetki wcześniej marynujemy albo doprawiamy jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Warzywa dla koloru i smaku można podsmażyć. Szczególnie dobrze robi to marchewce, porom i cebuli, bo

Szczaw

Szczaw

sosem szczawiowym, polewa smażoną na maśle bułką tartą i zapieka na rumiano. W kwaśnym sosie rozpływają się wszelkie tłuste ryby: łosoś, halibut, makrela, śledź. Zarówno grillowane, pieczone, smażone, jak i krótko gotowane w warzywnym wywarze. Ja lubię do szczawiowego sosu pulpety z ryby i ziemniaków

Kanapka amerykańska

Kanapka amerykańska

wewnątrz chrupiącej bułki i panierki soczysty, miękki, rozpływający się w ustach kawałek morza jest zachwycający. U nas patent warto wykorzystać z kawałkami halibuta albo suma. Do tego pikantna remulada (majonez z drobno pokrojoną cebulą, selerem naciowym, czosnkiem, kaparami, natką i chilli). Jeżeli

Ceviche

Ceviche

je w soku z limonki i ryba "gotuje się" na zimno. Kawałki powinny być mniej więcej takie same, aby równo dochodziły. Kwaśne środowisko zabija wszelkie niepożądane mikroorganizmy, białko się ścina i przezroczyste mięso ryby, tak jak pod wpływem ciepła, staje się białe i gotowe do jedzenia

Salsa verde

Salsa verde to włoski sos z zielonej pietruszki, czosnku, kaparów i oliwy oraz meksykański z zielonych pomidorów tomatillos, papryczki jalapeno i świeżej kolendry. Chociaż różne w składzie, oba sosy dodają daniom czadu. Szczególnie jarzynkom z wody albo gotowanemu mięsu. Smak jednego i drugiego

Chowder - rybna zupa z Nowej Anglii

, gotujemy około pół godziny, regularnie usuwamy szumowiny, a na końcu odcedzamy przez lnianą serwetę. Jeśli chcemy wzmocnić smak, możemy trochę odparować. Taki wywar świetnie się mrozi. Pierwotny chowder zaczynano od obsmażenia w garnku kawałka solonej wieprzowiny. Szczęśliwie lodówki wyparły sposób na

Carpaccio

W roku 1950 w Wenecji lekarz zabronił księżnej Amalii Nani Mocenigo jedzenia gotowanego mięsa. Nikt by zapewne nie odnotował tego wydarzenia, gdyby nie reakcja na nie pewnego włoskiego restauratora. Księżna stołowała się często w restauracji Giuseppe Ciprianiego, który wymyślił dla niej danie z

Najczęściej czytane