halibut duszony w białym winie

Ada Petriczko, Karol Kotarski

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

Nie musisz być Żydem, żeby obchodzić szabat. Wybierz jeden dzień tygodnia i spędź go z bliskimi. Bez komputera, telewizora, zakupów, a nawet gotowania - rozmowa z Leah Koenig, nowojorską dziennikarką kulinarną i autorką książek kucharskich

Dieta dla grupy krwi 0

Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cechujących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością.

Buraki

, pokrojone w talarki, w kostkę lub w ósemki i przyprawione na patelni. Rozpuszczamy na niej masło, dodajemy ocet winny, miód oraz buraczki i dusimy, aż sos pokryje je błyszczącą glazurą. Albo miód zastępujemy odrobiną cukru i dodatkowo wciskamy sok ze świeżych pomarańczy i odparowujemy, aż buraki oklei gęsty

Szczaw

Szczaw

lub cebulę, dodajemy posiekane liście szczawiu i dusimy, aż się rozpadną. W finale wiążemy sos śmietaną, dodajemy sól i pieprz, szczyptę cukru dla równowagi. Wersję podstawową rozwijamy, dodając do szalotki białe wino lub wermut, które odparowujemy. Wzbogacą sos nową nutą. Podobnie anchois rozmaślone

Najczęściej czytane