francuskie ciasto farsz

MAGDALENA GORLAS

W gronie kobiet z Syrii, Czeczenii, Ukrainy, Polski, Konga i Rwandy realizujemy zamówienia kulinarne

W gronie kobiet z Syrii, Czeczenii, Ukrainy, Polski, Konga i Rwandy realizujemy zamówienia kulinarne

Dagna miele składniki na kebbe. Karima mówi, że będzie potrzebowała garnka. Leyla tymczasem zabiera się do ugniatania ciasta na hingalsz. To popularne placki w Czeczenii. Dzisiaj zrobi je z dynią

Mała tarta z grzybami

Przepis dla zmęczonych, którzy myślą, że byłoby dobrze, gdyby ktoś TO za nich zrobił

Z mrożonego ciasta francuskiego

Takie ciasto to doskonały wynalazek, zwłaszcza że można je kupić pięknie rozwałkowane! Dzięki temu bez trudu przygotujemy efektowne wypieki. Dziś prezentujemy te wytrawne.

Smakołyki królowej

Smakołyki królowej

- gastronomia. Narodziła się klasyczna kuchnia francuska, wpływowa, dumna i niezwyciężona do dziś. Bouchees a la reine znamy jako vol-au-vent - ulatujące z wiatrem, jak nazwał je kilkadziesiąt lat później kucharz Antonin Careme. Pieczone z francuskiego ciasta foremki, gdy rosły w piecu, zdawały się z niego

Pierogi światowej sławy

Pierogi światowej sławy

Ciasto: ok. 40 dag mąki, 3 jaja, sól. Farsz: 40 dag szpinaku, 25 dag sera ricotta, 8?10 dag parmezanu, 2 jaja, szczypta gałki muszkatołowej, sól. Do polania i posypania: świeża kremówka, starty parmezan Szpinak przebrać, odciąć ogonki. Listki umyć, zblanszować, odcedzić, wystudzić i posiekać

Co ja zjadam? Tym razem na stole koszmar, kasza i kokosy

Co ja zjadam? Tym razem na stole koszmar, kasza i kokosy

nie udało się tego spieprzyć. Niech was nie zmyli zdjęcie, wina nie pieczemy, wino trawimy Żeby zrobić koszmarki i paskudki przyda się ciasto francuskie. Odkąd przeżyłam najazd Hunów w postaci wygłodniałych gości, co nocowali w naszym domu złym i zdecydowali się, że chcą oni coś zjeść jak już ostatnia

Jaglana - blada kusicielka

Jaglana - blada kusicielka

, krokietów lub pierogów. Pierogi pieczone we francuskim cieście są łatwe w przygotowaniu nawet dla niedoświadczonej osoby. Ugotowana z mlekiem zamiast wody może być wykorzystywana do tworzenia dań śniadaniowym lub deserów. Jaglana jako jedyna z kasz alkalizuje nasz organizm. Zakwaszeni cukrem, nabiałem i

13 przepisów na święta

13 przepisów na święta

warstwę na pergaminie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiec, aż się zetnie. Wycinać kółka, placuszki, tuż przed podaniem smażyć je na patelni na oliwie lub na maśle na złoto z obu stron. Przepis Agnieszki Kręglickiej opakowanie ciasta francuskiego (np. Bliklego) nadzienie

Oszaleliśmy, faszerując się jarmużem

Oszaleliśmy, faszerując się jarmużem

chleb jest tak dobry, że w każdym wyzwala poetę? Jestem przede wszystkim pisarką. A jedzenie to znakomity temat - jest niezbędne do życia i działa na zmysły. Chleb to z kolei podstawa menu, nie możesz podchodzić do niego bez emocji, ja nie potrafię. Uwielbiam francuski chleb. I francuską kuchnię. Jaki

Uczta za bilon: Pochwała bazaru

Uczta za bilon: Pochwała bazaru

pawilonie z nabiałem, który pieszczotliwie zwiemy "Taniości". Kupujemy tam sery (zdarzają się niezłe okazje, np. francuski brie za grosze), twarogi, masło, jogurty, kefiry itd. ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia. Ceny są przeciętnie o 50-60 proc. niższe niż w najtańszych

Z francuskim rodowodem

Z francuskim rodowodem

na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę, wymieszać z boczkiem. Śmietanę starannie wymieszać z przyprawami. Dno i boki oprószonych mąką małych form do tart (lub jednej dużej) wylepić ciastem francuskim, robiąc naokoło niski rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, rozłożyć na nim farsz boczkowo

Clafoutis, czyli owoce w cieście

Clafoutis, czyli owoce w cieście

, cienkie jak mgiełka i skrywać farsz słodki lub wytrawny. Albo występować bez farszu, unurzane jedynie w gęstym sosie pomarańczowym zgodnie z francuskim przepisem na crepes Suzette. Gdy białka jajek ubijemy na pianę, naleśniki staną się puszyste, biszkoptowe, można je traktować niemal jak omlet. Gęste

Mamo dawaj dobry przykład!

Mamo dawaj dobry przykład!

powstało zielone pesto, które można było pomieszać z ugotowanym makaronem. Zupa warzywna? Tylko w postaci kremu. Ugotowana zielona soczewica? Ok, ale jako farsz do rogalików z ciasta francuskiego. Szpinak? Proszę bardzo, ale w pierogach wymieszany z fetą   Teraz Karolina ma już 11 lat i jeszcze dziś

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

mleku i używanie odciśniętej do sklejenia kotletów mielonych, pasztetu, uzupełniania składników farszu do kurczaka lub indyka. Gdy mamy prócz bułki trochę ugotowanych jarzyn z poprzedniego obiadu, zmieliwszy je i dodawszy jajko i przyprawy, możemy usmażyć wdzięczne jarzynowe pulpety. Bułka tarta to

Wigilia naszych czytelników

Wigilia naszych czytelników

. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 10 dag ugotowanych suszonych grzybów, 2 cebule, 2 jaja ugotowane na twardo, łyżka tłuszczu, pieprz, sól, surowe białko, kminek Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody. Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta

Pot Pie

Pierwotnie warstwą surowego ciasta wykładano ścianki garnka, do środka wkładano mięso z dodatkami i przyprawami, a wierzch zamykano ciastem oraz przykrywką. Całość pieczono powoli w palenisku. Powstawał zamknięty ze wszystkich stron upieczony kruchy placek z mięsnym farszem. Coś jak pasztet w

Uwielbiam gotować!

Uwielbiam gotować!

inspirują - śmieje się Anna. - Mówią, na co miałyby ochotę, a on gotuje. I jeśli pominąć fakt, że robi w kuchni straszny bałagan, jest świetny. Anna poleca: Polędwiczka w cieście francuskim Duża polędwiczka wieprzowa (ok. 40 dag), 50 dag świeżego szpinaku, opakowanie fety (20 dag), opakowanie gotowego

Kasza gryczana

Kasza gryczana

soczewicą dobra jest w pasztecie i w farszu, na przykład do nadziewania kapeluszy pieczarek. Sałatka z ziaren ciecierzycy z blanszowanym szpinakiem, fetą, piórkami czerwonej cebuli i winegretem zagra w towarzystwie placuszków gryczanych. Ich przygotowanie to pole do improwizacji. Ugotowaną kaszę mieszamy z

Szpinak da się lubić

Szpinak da się lubić

Francuska zapiekanka 75 dag świeżego szpinaku (lub 2 opakowania mrożonych liści), 15 dag bekonu, 5 dag masła, 3-4 ząbki czosnku, pół szklanki kremówki, 2 żółtka, po 2 łyżki startego parmezanu i posiekanych orzechów laskowych, sól, pieprz W płaskim rondlu stopić masło, dodać posiekany czosnek

Teatr rozmaitości - specjały z serami francuskimi

Teatr rozmaitości - specjały z serami francuskimi

urosną, obsypujemy je startym ementalerem i wsadzamy do pieca jeszcze na 3-4 min. Podajemy je letnie lub zimne, jako przystawkę, w towarzystwie sałaty. Pierożki (dla 4 osób) arkusz ciasta francuskiego, 150 g ementalera,100 g roqueforta, 100 g szynki cielęcej, 1 łyżka śmietanki, 1 łyżka trybuli, 1 żółtko

Chałka

Chałka

grzanki do owocowego gazpacho albo przerobić na bread pudding ('WO' nr 464). Bułka tarta z chałki jest bardzo przydatna, gdy trzeba wysypać blachę, piekąc ciasto, albo zagęścić farsz wątróbkowy do kurczaka. Ponieważ gotowe chałki nawet w czasie kryzysu zawsze były dostępne, nigdy nie skusiłam się, by piec

Pyszne pasztety

Pyszne pasztety

, kończąc na farszu. Przykryć pasztet płatem ciasta francuskiego i posmarować je białkiem. Piec ok. 45 min: 15 min w temp. 220°C, a potem przykryć folią aluminiową i zmniejszyć temp. do 190°C. 100 g - 280 kcal.Z kuryl kura, l włoszczyzna bez kapusty, 15 dag wątróbki kurzej, 10 dag masła, 2 żółtka, 2

Naleśniki a la geniusz

Naleśniki a la geniusz

tradycje - uznawany jest za jeden z najlepszych w Europie Wschodniej. Nie ma pewności, kiedy ani w jakich okolicznościach powstały genialne naleśniki. Wiadomo tylko, że wymyślił je Karol i że są szczytowym osiągnięciem ewolucji swojego gatunku. Delikatne ciasto, pyszny orzechowy farsz i aksamitna

Śniadanie do łóżka

albo opiekacza, żeby ser do końca się rozpuścił. Jeżeli na grzance ułożymy sadzone jajo, wówczas danie nazywa się croque-madame (chrupiąca pani). Croissanty, czyli rogaliki z francuskiego ciasta, po rozcięciu można także faszerować szynką i serem, serem brie albo czekoladą i podgrzewać w piekarniku

Naleśniki

cieniutkie naleśniki mogłyby być z powodzeniem podawane w Bretanii. Ciasto zrobione było z mąki pszennej, jajek i mleka i Cezar do tej pory bezbłędnie pamięta recepturę na... dwudziestolitrowe wiaderko. Zgodnie z klasyczną zasadą do pszennych naleśników polecano słodkie farsze - różne dżemy, nutellę, bitą

Kozie serki

ciasta francuskiego, w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Kupujmy polski kozi twarożek, niech jego wytwórcy rosną w siłę, niech pokonają sanepid i zaczną robić dla nas kozie sery na co najmniej tyle sposobów co Francuzi. Flan z koziego sera 150 g ostrego koziego twarożku, 1 jajo, 2 żółtka, 1 szkl

Najczęściej czytane