dekoracja półmisków

AS

Wielkanocne inspiracje ze sklepów [Zakupy tuż przed świętami!]

Wielkanocne inspiracje ze sklepów [Zakupy tuż przed świętami!]

Oto najpiękniejsze i najciekawsze pomysły na wielkanocne dekoracje. Sprawdź, co znajdziesz w sklepach!

Jak udekorować mieszkanie na Boże Narodzenie? Porady

Zastanawiasz się jak w niedrogi sposób wprowadzić świąteczny nastrój do swojego domu? Podpowiadamy, jak niewielkim nakładem udekorować mieszkanie na Boże Narodzenie.

Stół - gwiazdą Wigilii

Spędzamy wokół niego cały wieczór, z tego chociażby powodu warto zadbać o jego urodę. Czy wolno eksperymentować z ekstrawaganckimi ozdobami, jak wykazać się pomysłowością i jak niedrogo go udekorować - opowiada Marta Augustynowicz, dekoratorka Szkoły Stylu.

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

porcje : 450g ziemniaki pokrojone w kostkę, 4 małe buraki, ugotowane, obrane i pokrojone w plasterki, pół ogórka pokrojonego w plasterki, 2 duże ogórki kiszone, cebula czerwona pokrojona w talarki, koperek do dekoracji, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonego

Pascha luksusowa

Pascha luksusowa

rozkrojonych jaj przetrzeć przez sito, a potem utrzeć z masłem i cukrem na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię lub aromat waniliowy, rodzynki, drobno posiekane orzechy,migdały i skórkę pomarańczową (trochę bakalii zostawić do dekoracji). Dość wysokie naczynie wyłożyć

Japonia

Japonia

, przydadzą się do dekoracji półmiska). Chrupkie rumiane krewetki osączać na papierowym ręczniku i przekładać na półmisek. Obok postawić solniczkę i talerzyk z pokrojoną na cząstki cytryną. Taką przekąskę można podać nawet na bardzo eleganckim przyjęciu. 100 g - 195 kcal. Ryba zapiekana z jajami - porcja

Kapusta pekińska

zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki, rozprowadzić ją bulionem z kostki. Włożyć do rondelka kapustę, wymieszać z zasmażką, dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec wlać kieliszek białego wina. Już na półmisku można kapustę polać tłuszczem ze stopionego, pokrojonego w kostkę boczku. Do tego podać

Dekoracje na Wielkanoc - nasze pomysły na święta

Dekoracje na Wielkanoc - nasze pomysły na święta

wzorami, wykonanych z porcelany, czy masy plastycznej. To motyw, który nie ma daty ważności. Pięknie wygląda w wiklinowym koszu albo dekoracyjnych półmiskach. Aby dodać swojemu wnętrzu świątecznego zapachu możesz udekorować stół własnoręcznie wypiekanymi babeczkami lub barankiem. Jest to dziecinnie proste

Wigilia naszych czytelników

Wigilia naszych czytelników

ogórkiem, szczypiorem, gruszką i cebulą, a następnie dodać oliwę. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz całość wymieszać, przełożyć na półmisek. Kazimiera z Wisły Trójkolorowe śledzie w śmietanie 6 solonych śledzi (mleczaków bez głów), 2 duże cebule, 2 duże

Wielkanocne ucztowanie

Wielkanocne ucztowanie

szynką, żółtkami z 3-4 jaj na twardo, czubatą łyżką natki pietruszki, solą i pieprzem. Do dekoracji: pokrojona w kostkę marynowana papryka, korniszony, koktajlowe pomidorki, natka pietruszki, koperek lub rzeżucha, majonez Jaja obrać, poprzekrawać wzdłuż na pół, żółtka wyjąć. Powstałe miseczki z białek

Przepisy na paschy

Przepisy na paschy

(kilka migdałów i trochę cykaty odłożyć do dekoracji), wymieszać. Formę lub salaterkę wyłożyć gazą, wypełnić paschą, owinąć brzegami gazy, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyłożyć na półmisek lub paterę i udekorować.100 g - 195 kcal.Rumowa- 75 dag trzykrotnie

Choinka jest pyszna

Choinka jest pyszna

. Ciocia Hania - śledzie, śledzie. Kulebiak i pierogi z kapustą i grzybami przygotuję sama. Z ciasta drożdżowego, które mi zostanie, wykroję małe choinki. To będzie jadalna dekoracja stołu. Brakuje mi tych dawnych wigilii u babci Adeli i dziadka Jana. Palił się ogień w piecu. Pachniał olej lniany

Tarta Tatin

Tarta Tatin

, aż ciasto się zrumieni. Wyjšć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjšć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące. Tarta Tatin z pomidorami 6-8 osób, 1,5 godziny 1 kg pomidorów San Marzano (mięsista odmiana, długie, owalnego kształtu),700 g

Uwielbiam gotować!

Uwielbiam gotować!

ciasta francuskiego, łyżka masła, 2-3 ząbki czosnku, jajko do posmarowania ciasta, sól, pieprz Szpinak poddusić na maśle z czosnkiem - niezbyt długo, tylko tyle, żeby woda odparowała. Odstawić do ostygnięcia. Rozwinąć ciasto francuskie, odciąć paseczek (z niego będą dekoracje). Na rozwiniętym płacie

Striptiz z kucharzem

groszkiem z puszki, coś w galarecie, ryba, nóżki albo kurczak, ryba po grecku, patera z owocami jako jadalna dekoracja i niekoniecznie, choć właściwie czemu nie, tort. Po przywitaniu gości i przyjęciu kwiatów śmigam z powrotem do kuchni. Tatara lepiej nie stawiać na stole wcześniej, bo obeschnie. Wnoszę go

Karp na ostro (Czechy)

Karp na ostro (Czechy)

ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni sosu wlać, mieszając, pozostałą mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i gotować jeszcze chwilkę. Dodać osączone z zalewy i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki, zmiażdżony czosnek i chrzan. Gotować razem 15

Katarzyna Wasilewska

migdały. Nagle przypominał sobie o marynowaniu, o faszerowaniu, o przyprawach. Najładniej wychodziły mu płonące lody. Wychodził dumny jak paw, dzierżąc efektowny półmisek. Żądny pochwał. - Szefie, szef nauczy, jak się to robi - piszczałam. Po jego ustach przemykał uśmieszek zadowolenia i padała zawsze ta

Szparagi

Szparagi

jak się da, jakieś 3/4 łodygi, zaczynając od dołu i uważając, żeby nie złamać kruchego czubka. Potem odłamuje się zdrewniałe końcówki i najlepiej od razu zacząć gotowanie. * Wiązanie w pęczki również nie jest obowiązkowe, ale łatwiej się je wyławia z wody i układa na półmisku. Przy wiązaniu nie

Najczęściej czytane