Kapusta czyli warzywo idealne do odchudzania

Jeśli od jakiegoś czasu nie jadłeś kapusty, zachęcamy do ponownego przyjrzenia się temu zdrowemu, niedocenionemu bohaterowi warzywnego świata. Chcesz mieć piękną skórę, schudnąć i mieć świetny system odpornościowy? Zobacz pięć wspaniałych powodów, dla których warto jeść (i uprawiać) kapustę!

5 powodów, dla których warto zajadać się kapustą

  1. Kapusta oferuje ogromne korzyści zdrowotne, których nie można zignorować! Brokuły mają wiele właściwości zdrowotnych (należą do tej samej rodziny roślin). Kapusta jest bogata w beta-karoten, witaminę C i błonnik. (Witamina C zmniejsza toksyny, które są głównymi przyczynami zapalenia stawów, dny moczanowej i chorób skóry). Kapusta może również zmniejszać ryzyko niektórych form raka, w tym raka jelita grubego.
  2. Jest tania i powszechnie dostępna przez cały rok. Jest też wiele odmian kapusty, w tym zielona, ​​włoska, czerwona, napa, bok choy i brukselka. Można cieszyć się jedzeniem kapusty prawie przez cały rok. Chociaż większość kapust nadaje się do dowolnego zastosowania, hodowcy roślin opracowali wiele odmian w wielu kolorach i fakturach. Niektóre są słodkie, łagodne, delikatne jak sałata; inne twarde jak skała i dobre do szatkowania lub krojenia w poprzek na grube „steki” do pieczenia.
  3. Kapusta wytrzymuje w lodówce dłużej niż większość warzyw. Jeśli kapusta jest odpowiednio przechowywana, może trwać od 3 tygodni do nawet 2 miesięcy w lodówce. W optymalnych warunkach piwnicy korzeniowej może trwać nawet dłużej. Nie usuwaj zewnętrznych liści ani nie myj, dopóki nie będą gotowe do użycia.
  4. Jest wszechstronna. Możesz pokroić ją na zupę i do sałatki, poszatkować na sałatkę coleslaw, podsmażyć z cebulą i jabłkami, fermentować na kapustę kiszoną, faszerować całą kapustę lub pojedyncze liście kapusty, gotować, smażyć, piec grillować itd.
  5. Kapusta jest nawet świetna do utraty wagi i pięknej skóry! Na pewno słyszałeś o diecie kapustnej. W filiżance gotowanej kapusty jest tylko 33 kalorie i ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika. Kapusta pomaga również zachować zdrowy, stonowany, pozbawiony skaz i promienny wygląd skóry; jest bogaty w przeciwutleniacze (w tym witaminę C i beta-karoten).

Jak działa dieta kapuściana?

Dieta na kapuśniak działa poprzez gwałtowne uruchomienie metabolizmu organizmu i mobilizację tłuszczu. Ta dieta ogranicza spożycie kalorii i zmusza organizm do wykorzystywania tłuszczu jako źródła energii. Niska zawartość sodu, niska kaloryczność i bogactwo błonnika umożliwiają szybsze uzyskanie formy niż w przypadku stosowania umiarkowanego długoterminowego planu żywieniowego.
Kapuśniak jest często przepisywany otyłym pacjentom, ponieważ dieta jest bogata w błonnik i ma mało kalorii (20 kalorii na 100 gramów zupy). Codziennie zapewnia ponad 53% zalecanej diety.
Dieta kapuściana efekty przynosi w takim wypadku dużo szybciej i łatwiej niż inne diety, które porzucamy po kilku tygodniach czy nawet dniach nie widząc efektu. Dlatego dieta na kapuśniak skutecznie pomogła wielu osobom schudnąć.

 

Author: infokobieta24.pl